Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami
(dr) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł.]] ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[hymn|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, |
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł.]] ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[hymn|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci <ref>właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. Ciekawy jest skład. Konkurencyjna i niekompetentna [[Wikipedia|strona podaje]], że składa się z wieprzowiny, co jest ewidentnym kłamstwem. Otóż składnikami jest to co wpadnie do maszyny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa właściciela firmy produkującej wędlinę, także inne dodatki, o których lepiej nie pisać. |
||
{{przypisy}} |
|||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
||
⚫ | |||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
||
⚫ |
Wersja z 11:38, 13 cze 2012
Mortadela (wł. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci [1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte, oznaczającego śmierć i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. Ciekawy jest skład. Konkurencyjna i niekompetentna strona podaje, że składa się z wieprzowiny, co jest ewidentnym kłamstwem. Otóż składnikami jest to co wpadnie do maszyny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa właściciela firmy produkującej wędlinę, także inne dodatki, o których lepiej nie pisać.
Przypisy
- ↑ właściwość typowa dla polskiej mortadeli