Zupa: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Andrzej19. Autor wycofanej wersji to 79.110.5.65.)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Zupa niemcy.JPG|thumb|right|250px|Tradycyjna [[Niemcy|niemiecka]] zupa z [[walc]]a]]
[[Plik:Zupa niemcy.JPG|thumb|right|250px|Tradycyjna [[Niemcy|niemiecka]] zupa z [[walec]]a]]
'''Zupa''' – bliżej nieokreślona [[ciecz]] (w skrajnych przypadkach [[ciało stałe]]) podawana jako [[danie]] głównie na stołach Polski jako [[środek zapobiegawczy]] w [[choroba]]ch: [[choroba popromienna|popromiennej]] oraz [[alkoholizm|poalkoholowej]].
'''Zupa''' – bliżej nieokreślona [[ciecz]] (w skrajnych przypadkach [[ciało stałe]]) podawana jako [[danie]] głównie na stołach Polski jako [[środek zapobiegawczy]] w [[choroba]]ch: [[choroba popromienna|popromiennej]] oraz [[alkoholizm|poalkoholowej]].



Wersja z 15:33, 10 lis 2012

Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.

Charakterystyka zupy

Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.

Rodzaje zupy


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.