Parówka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Parówa.jpg|thumb|250px|Te jędrne, zaokrąglane kształty ... mmm, obrzydlistwo ...]] |
[[Grafika:Parówa.jpg|thumb|250px|Te jędrne, zaokrąglane kształty ... mmm, obrzydlistwo ...]] |
||
[[grafika:Jad-parowa.png|thumb|Zdjęcie satelitarne nielegalnej hodoli jadowitych parówek.]] |
[[grafika:Jad-parowa.png|thumb|Zdjęcie satelitarne nielegalnej hodoli jadowitych parówek.]] |
||
'''Parówka''' - zwana także "Boskim mięsem", z powodu że tylko [[Bóg]] wie co w niej jest. Z tej racji jest dopuszczona przez [[Watykan]] do spożywania w dni postne. Można ją podawać w różnej formie, a mianowicie: ugotować w wodzie, podgrzać w mikrofalówce, zjeść na zimno, wsadzić do hot-doga i wiele innych. |
'''Parówka''' - zwana także "Boskim mięsem", z powodu że tylko [[Bóg]] wie co w niej jest. Z tej racji jest dopuszczona przez [[Watykan]] do spożywania w dni postne. Można ją podawać w różnej formie, a mianowicie: ugotować w wodzie, podgrzać w mikrofalówce, zjeść na zimno, wsadzić do hot-doga i wiele innych. |
||
== Skład parówki == |
|||
Parówkę robi się z: |
|||
* Tego co zostanie podczas produkcji innych przetworów mięsnych. |
* Tego co zostanie podczas produkcji innych przetworów mięsnych. |
||
* Tego co spadnie na ziemię, i do niczego się nie nadaje (jednak do parówki się przyda...). |
* Tego co spadnie na ziemię, i do niczego się nie nadaje (jednak do parówki się przyda...). |
||
* Odpadków wszelkiego rodzaju (chemiczne, promieniotwórcze, przemysłowe, kanalizacyjne). |
* Odpadków wszelkiego rodzaju (chemiczne, promieniotwórcze, przemysłowe, kanalizacyjne). |
||
== Rodzaje parówek == |
|||
Rozróżniamy wiele rodzajów parówek, np. |
Rozróżniamy wiele rodzajów parówek, np. |
||
* Odtłuszczone |
* Odtłuszczone |
||
* Nieodtłuszczone |
* Nieodtłuszczone |
||
* Serdelki |
* Serdelki |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[Jad kiełbasiany]] |
|||
* [[Kiełbasa]] |
|||
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 08:26, 16 sie 2006
Parówka - zwana także "Boskim mięsem", z powodu że tylko Bóg wie co w niej jest. Z tej racji jest dopuszczona przez Watykan do spożywania w dni postne. Można ją podawać w różnej formie, a mianowicie: ugotować w wodzie, podgrzać w mikrofalówce, zjeść na zimno, wsadzić do hot-doga i wiele innych.
Skład parówki
Parówkę robi się z:
- Tego co zostanie podczas produkcji innych przetworów mięsnych.
- Tego co spadnie na ziemię, i do niczego się nie nadaje (jednak do parówki się przyda...).
- Odpadków wszelkiego rodzaju (chemiczne, promieniotwórcze, przemysłowe, kanalizacyjne).
Rodzaje parówek
Rozróżniamy wiele rodzajów parówek, np.
- Odtłuszczone
- Nieodtłuszczone
- Serdelki