1410 (przepis): Różnice pomiędzy wersjami
(ogromne poprawki) |
(→Przepis: yp) |
||
Linia 2: | Linia 2: | ||
== Przepis == |
== Przepis == |
||
'''1410''' jest sposobem na otrzymanie ''spiritus vini'' domowym sposobem. Bierzemy litr wody, 400 g cukru i 10 dag drożdży – i to sobie ładnie fermentuje, a jak już skończy, to należy to przedestylować i mamy PKWN – Polski Koniak Wyrabiany Nocą. Warto także wylać pierwsze [[Metanol|dwa kieliszki destylatu]], chyba |
'''1410''' jest sposobem na otrzymanie ''spiritus vini'' domowym sposobem. Bierzemy litr wody, 400 g cukru i 10 dag drożdży – i to sobie ładnie fermentuje, a jak już skończy, to należy to przedestylować i mamy PKWN – Polski Koniak Wyrabiany Nocą. Warto także wylać pierwsze [[Metanol|dwa kieliszki destylatu]], chyba że jesteś [[emo]]. |
||
Wersja alternatywna dla lubiących ilości hurtowe to 1 kg cukru, 4 litry wody oraz 10 dag drożdży. |
Wersja alternatywna dla lubiących ilości hurtowe to 1 kg cukru, 4 litry wody oraz 10 dag drożdży. |
Wersja z 16:10, 9 kwi 2020
1410 – przepis, który zna każdy szanujący się Polak, w szczególności zaś sympatyk LPR lub członek Młodzieży Wszechpolskiej, Narodowego Odrodzenia Polski lub Obozu Narodowo-Radykalnego. Bardzo często doszukuje się koneksji tego przepisu z bitwą pod Grunwaldem, ale Jagiełło zapewnia, że nic o tym nie wie i nie dostał jeszcze wypasionego Mercedesa.
Przepis
1410 jest sposobem na otrzymanie spiritus vini domowym sposobem. Bierzemy litr wody, 400 g cukru i 10 dag drożdży – i to sobie ładnie fermentuje, a jak już skończy, to należy to przedestylować i mamy PKWN – Polski Koniak Wyrabiany Nocą. Warto także wylać pierwsze dwa kieliszki destylatu, chyba że jesteś emo.
Wersja alternatywna dla lubiących ilości hurtowe to 1 kg cukru, 4 litry wody oraz 10 dag drożdży.
Wzór szczególnie dobrze znany biednym studentom, czyli wszystkim studentom.