Użytkownik:Peperonezz: Różnice pomiędzy wersjami
Peperonezz (dyskusja • edycje) |
Peperonezz (dyskusja • edycje) |
||
Linia 17: | Linia 17: | ||
C:\Nonsa\users\peperonezz> dir |
C:\Nonsa\users\peperonezz> dir |
||
[[użytkownik:peperonezz|Profil]] [[Dyskusja_użytkownika:Peperonezz|Dyskusja]] [[Specjalna:Wkład/Peperonezz|Wkład]] [[Szablon:Peperonezz|Podpis]] |
|||
Profil Dyskusja wkład podpis |
|||
C:\Nonsa\users\peperonezz> cd Profil |
C:\Nonsa\users\peperonezz> cd Profil |
||
Linia 24: | Linia 24: | ||
{{blink|_}} |
{{blink|_}} |
||
</div> |
</div> |
||
{{/nav}} |
|||
{{okienko|WYRÓWNANIE=left|TYTUŁ=PROMOCJA!!!|TEKST= |
{{okienko|WYRÓWNANIE=left|TYTUŁ=PROMOCJA!!!|TEKST= |
Wersja z 16:53, 31 lip 2023
Starting MS-DOS...
HIMEM is testing extendend memory... done
CuteMouse v1.9.1 alpha 1
Installed at PS/2 port
C:\> cd Nonsa\users\peperonezz
C:\Nonsa\users\peperonezz> dir
C:\Nonsa\users\peperonezz> cd Profil
C:\Nonsa\users\peperonezz\profil> edit profil.html _
PROMOCJA,tylko dzisiaj, kup 2 artykuły zapłać za 3!!! | |
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
|
przepis na bigos
Składniki na ok. 3 porcje
½ kg świeżej, białej kapusty ½ kg kiszonej kapusty 300 g mięsa wieprzowego 40 g suszonych grzybów 200 g kiełbasy 150 g boczku 1 cebula 100 g suszonych, wędzonych śliwek 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe 2 nasiona jałowca 2 goździki sól olej do smażenia
Sposób przygotowania
Grzyby wsypać do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie. (Czas gotowania wynosi ok. 30 minut). Grzyby osączyć i pokroić w paski. Wywar z grzybów należy zachować! Kapustę kiszoną wypłukać (ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny). Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Ugotowane kapusty odcedzić i połączyć w jednym garnku. Dodać pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca i goździki. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Posolić. Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. (Kiełbasę obrać ze skóry). Dodać do kapusty razem z mięsem. Dodać pokrojone w paski śliwki. Podlać winem. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odstawić w chłodne miejsce. Przez kolejne 2- 3 dni bigos należy zagotować, pogotować przez kilka minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia. Można go również zamrozić lub gorący przełożyć do słoików, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki i spożyć do 2 tygodni.