Parówka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (red.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Parówa.jpg|thumb| |
[[Grafika:Parówa.jpg|thumb|200px|Te jędrne, zaokrąglane kształty ... mmm, obrzydlistwo...]] |
||
[[grafika:Jad-parowa.png|thumb|Zdjęcie satelitarne nielegalnej hodoli jadowitych parówek |
[[grafika:Jad-parowa.png|thumb|right|200px|Zdjęcie satelitarne nielegalnej hodoli jadowitych parówek]] |
||
'''Parówka''' |
'''Parówka''' – zwana także „Boskim mięsem”, bo Bóg jeden wie, co w niej jest. Z tej racji jest dopuszczona przez [[Watykan]] do spożywania w dni postne. Można ją podawać w różnej formie, a mianowicie: ugotować w wodzie, podgrzać w mikrofalówce, zjeść na zimno, wsadzić do hot-doga i wiele innych. |
||
== Skład parówki == |
== Skład parówki == |
Wersja z 21:55, 8 lut 2007
Parówka – zwana także „Boskim mięsem”, bo Bóg jeden wie, co w niej jest. Z tej racji jest dopuszczona przez Watykan do spożywania w dni postne. Można ją podawać w różnej formie, a mianowicie: ugotować w wodzie, podgrzać w mikrofalówce, zjeść na zimno, wsadzić do hot-doga i wiele innych.
Skład parówki
Parówkę robi się z:
- Tego co zostanie podczas produkcji innych przetworów mięsnych.
- Tego co spadnie na ziemię, i do niczego się nie nadaje (jednak do parówki się przyda...).
- Odpadków wszelkiego rodzaju (chemiczne, promieniotwórcze, przemysłowe, kanalizacyjne).
Rodzaje parówek
Rozróżniamy wiele rodzajów parówek, np.
- Odtłuszczone
- Nieodtłuszczone
- Serdelki
- Paróweczki Hrabiego Barry-Kenta
- Parówki Dawidki