Śniadanie angielskie: Różnice pomiędzy wersjami
M (,) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Angielskie śniadanie.JPG|thumb|right|200px|Tradycyjnie śniadanie angielskie składa się ze smażonych jajek, smażonych pomidorów, smażonych kiełbasek, smażonej fasoli, smażonego chleba, smażonej zastawy i smażonej kawy. Smażonego!]] |
[[Grafika:Angielskie śniadanie.JPG|thumb|right|200px|Tradycyjnie śniadanie angielskie składa się ze smażonych jajek, smażonych pomidorów, smażonych kiełbasek, smażonej fasoli, smażonego chleba, smażonej zastawy i smażonej kawy. Smażonego!]] |
||
'''Śniadanie angielskie''' ([[język angielski|ang.]] ''English breakfast'') – podstawowy i jedyny w miarę sensowny posiłek na [[ |
'''Śniadanie angielskie''' ([[język angielski|ang.]] ''English breakfast'') – podstawowy i jedyny w miarę sensowny posiłek na [[Wielka Brytania|Wyspach Brytyjskich]], część [[kuchnia angielska|kuchni angielskiej]], jedna z czterech brytyjskich [[klęska żywiołowa|klęsk żywiołowych]] – pozostałe to [[lunch]], obiad i kolacja. |
||
Na typowe śniadanie angielskie składają się: jajko smażone, dwa lub trzy wałki wykonane z niewiadomego surowca, przypominające wyglądem [[kiełbasa|kiełbasę]], słodka [[fasolka]] w mdłym sosie, rzekomo pomidorowym, gotowany [[pomidor]] bez soli, wysmażony na wiór [[boczek]] oraz grzanka z masłem. |
Na typowe śniadanie angielskie składają się: jajko smażone, dwa lub trzy wałki wykonane z niewiadomego surowca, przypominające wyglądem [[kiełbasa|kiełbasę]], słodka [[fasolka]] w mdłym sosie, rzekomo pomidorowym, gotowany [[pomidor]] bez soli, wysmażony na wiór [[boczek]] oraz grzanka z masłem. |
Wersja z 15:36, 8 kwi 2007
Śniadanie angielskie (ang. English breakfast) – podstawowy i jedyny w miarę sensowny posiłek na Wyspach Brytyjskich, część kuchni angielskiej, jedna z czterech brytyjskich klęsk żywiołowych – pozostałe to lunch, obiad i kolacja.
Na typowe śniadanie angielskie składają się: jajko smażone, dwa lub trzy wałki wykonane z niewiadomego surowca, przypominające wyglądem kiełbasę, słodka fasolka w mdłym sosie, rzekomo pomidorowym, gotowany pomidor bez soli, wysmażony na wiór boczek oraz grzanka z masłem.
Chemicznie ujmując, śniadanie składa się z 90% tłuszczu, 5% białka oraz 0% soli. Sól zredukowano w potrawach brytyjskich w ramach walki z ogólnonarodową otyłością.
Wiedząc, że to jedyny w miarę wartościowy posiłek w Wielkiej Brytanii, wiele knajp i pubów serwuje śniadanie cały dzień, co określają elegancko all day breakfast. Rodzi to nie do końca nieuzasadnione podejrzenia, że Anglicy odżywiają się wyłącznie śniadaniem.