Chemia: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (autorevert) |
|||
Linia 8: | Linia 8: | ||
b) Lizanie produktów ([[ślina]] likwiduje niektóre niebezpieczne [[bakteria|bakterie]] i [[wirus|wirusy]]). |
b) Lizanie produktów ([[ślina]] likwiduje niektóre niebezpieczne [[bakteria|bakterie]] i [[wirus|wirusy]]). |
||
c) Pakowanie w kolorową [[folia|folię]]. |
c) Pakowanie w kolorową [[folia|folię]]. |
||
==Działy chemii== |
|||
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem. |
|||
{| border=1 align=center cellpadding=4 cellspacing=0 width=600 style="margin: 0 0 1em" |
|||
|- |
|||
|align=center colspan=2 style="background-color:#6600FF;color:white;font-size:15px;text-align:center;font-weight:bold;" | |
|||
Działy chemii |
|||
|- |
|||
|Chemia czysta || Z czego składa się herbata, a z czego cukier? |
|||
|- |
|||
|Chemia organiczna i nieorganiczna || Czy cukier to sól, a herbata to alkohol? |
|||
|- |
|||
|Chemia analityczna || Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby była mieszanina otrzymała słodki smak? |
|||
|- |
|||
|Pirotechnika || Jak zrobić bombę z herbaty i cukru? |
|||
|- |
|||
|Fizykochemia || W jakiej temperaturze zamarza herbata z cukrem? |
|||
|- |
|||
| Biochemia || Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca? |
|||
|- |
|||
|Astrochemia || Czy na Saturnie też występuje herbata z cukrem? |
|||
|- |
|||
|Geochemia || Czy herbata z cukrem to solanka? |
|||
|- |
|||
|Chemia środowiskowa || Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie? |
|||
|} |
|||
==Prekursorzy== |
==Prekursorzy== |
||
Linia 14: | Linia 42: | ||
* [[Constar]] |
* [[Constar]] |
||
* [[Donald Tusk]] |
* [[Donald Tusk]] |
||
{{stubchem}} |
{{stubchem}} |
Wersja z 19:12, 14 paź 2007
Chemia to nauka rozwinięta w wysokocywilizowanych krajach.
Wstęp
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji artykułów spożywczych. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania.
Częstym sposobem odświeżania produktów jest: a) Malowanie towarów farbami plakatowymi. b) Lizanie produktów (ślina likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy). c) Pakowanie w kolorową folię.
Działy chemii
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem.
Działy chemii | |
Chemia czysta | Z czego składa się herbata, a z czego cukier? |
Chemia organiczna i nieorganiczna | Czy cukier to sól, a herbata to alkohol? |
Chemia analityczna | Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby była mieszanina otrzymała słodki smak? |
Pirotechnika | Jak zrobić bombę z herbaty i cukru? |
Fizykochemia | W jakiej temperaturze zamarza herbata z cukrem? |
Biochemia | Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca? |
Astrochemia | Czy na Saturnie też występuje herbata z cukrem? |
Geochemia | Czy herbata z cukrem to solanka? |
Chemia środowiskowa | Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie? |
Prekursorzy