Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (styl)
Linia 5: Linia 5:
'''Pierogi''' – stara, a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Radziecki|Związku Radzieckiego]] i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
'''Pierogi''' – stara, a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Radziecki|Związku Radzieckiego]] i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.


Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – są obok fasolki po bretońsku i [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]] narodową polską potrawą.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – są obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego i [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]] narodową polską potrawą.


{{stubkuch}}
{{stubkuch}}

Wersja z 13:02, 3 lis 2007

Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe

Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!

Przyśpiewka ludowa

Pierogi – stara, a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – są obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego i sznycla wiedeńskiego narodową polską potrawą.

Szablon:Stubkuch