Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (styl) |
|||
Linia 5: | Linia 5: | ||
'''Pierogi''' – stara, a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Radziecki|Związku Radzieckiego]] i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt. |
'''Pierogi''' – stara, a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Radziecki|Związku Radzieckiego]] i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt. |
||
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – są obok fasolki po bretońsku i [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]] narodową polską potrawą. |
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – są obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego i [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]] narodową polską potrawą. |
||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 13:02, 3 lis 2007
Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!
Przyśpiewka ludowa
Pierogi – stara, a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – są obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego i sznycla wiedeńskiego narodową polską potrawą.