Piernik: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Ełek. Autor wycofanej wersji to 213.158.196.99.) |
|||
Linia 2: | Linia 2: | ||
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem. |
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem. |
||
Pie'''rniki występują zwykle w foremce wi'''''Tekst pochylony''ększych i większych [[ciastp|ciast]], pokrywanych po wierzchu często [[sól|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]). |
|||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 18:39, 29 kwi 2008
Piernik (łac. pierdolnik) – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem.
Pierniki występują zwykle w foremce wiTekst pochylonyększych i większych ciast, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).