Zupa: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 18: | Linia 18: | ||
* Żurek |
* Żurek |
||
*[[Barszcz]] |
*[[Barszcz]] |
||
*Kurzy Kompot (ROSÓŁ) |
|||
== Cechy główne zup == |
== Cechy główne zup == |
Wersja z 10:20, 4 cze 2010
Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.
Charakterystyka zupy
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnie, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.
Rodzaje zupy
- Zupa nic
- Zupa dziada
- Zupa pomidorowa
- Zupa z Kaczki (aka rosół)
- Zupa bieda
- Zupka chińska
- Wodzionka
- Zupa "przegląd tygodnia" - wrzucamy do gara, to co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa.
- Czarna polewka
- Mleczna
- Żurek
- Barszcz
- Kurzy Kompot (ROSÓŁ)
Cechy główne zup
- Gdy grubas wróci do domu i zapyta: ,,Co na obiad?" , a dostanie odpowiedź: ,,Zupka synku" , a nie: ,,Kotlety z kopcem ziemniaków polane 3 litrami tłuszczu" ,to wpada w szał i rozwala cały dom.