Podkurek: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Botyzjusz I. Ofiarą rewertu jest Kadrian.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Eksterminacja}} |
|||
[[Plik:Rooster 2 AB.jpg|thumb|right|200px|Wbrew pozorom, na tym zdjęciu '''nie ma''' podkurka]] |
[[Plik:Rooster 2 AB.jpg|thumb|right|200px|Wbrew pozorom, na tym zdjęciu '''nie ma''' podkurka]] |
||
{{cytat|Że co!? To się je w [[kurnik]]u?|Przeciętny [[Polak]] o '''podkurku'''}} |
{{cytat|Że co!? To się je w [[kurnik]]u?|Przeciętny [[Polak]] o '''podkurku'''}} |
Wersja z 13:08, 26 cze 2011
Że co!? To się je w kurniku?
- Przeciętny Polak o podkurku
Podkurek – w staropolskiej tradycji był to ostatni wieczorny posiłek, jego spożywanie zarzucono po odkryciu (dokonanym, a jakże, przez amerykańskich naukowców), że napychanie się na noc jest szkodliwe. Obecnie tradycja ta jest kontynuowana przez babcie, które budzą swoich wnuków w nocy co dwie godziny, wpychając im słoniowe posiłki określane jako podkurek, drugi podkurek i przedśniadanie (czasem też nocne śniadanie itd.).
Przeciętny podkurek składa się z czterech kanapek, dwóch puszek fasoli, garnka zupy i dwóch kufli piwa (to ostatnie, jeżeli osoba spożywająca podkurek jest pełnoletnia). Po takim posiłku (przedstawiono wersję minimalną) trudno się dziwić, że ma się kłopoty z zaśnięciem, jednak Polacy się dziwią.
Autorowi tego hasła oderwało palce zaraz po tym, jak wklepał kilka zdań. Jeśli chcesz go zastąpić – rozbuduj to hasło.
Szablon:Posiłki