Perła (piwo)
Perła – piwo pochodzenia lubelskiego. Trunek zyskał swą nazwę dzięki temu, że puszki idealnie nadawały się do rzucania przed wieprze. Piwo szeroko spożywane w województwie lubelskim, poza nim nieznane.
Szkolenie każdego małego dziecka na Lubelszczyźnie przebiega według hasła Perła Chmielowa jest smaczna i zdrowa. Często wybierana jako napój do przepłukania ust w godzinach wczesnopopołudniowych. Dość kwaśna, przez co dobra do mocno słonych przystawek. Perła produkowana i spożywana jest w trzech odmianach, Chmielowej i Mocnej i Eksportowej.
Znanym wielbicielem lubelskiego piwa jest Jakub Wędrowycz. Także Karol Wojtyła, ilekroć wracał do rodzinnego Lublina, pytał Jak tam moja Perełka?
Perła Chmielowa
Perła Chmielowa – piją je tylko dziewczynki i małe dzieci, czasem również się zdarza, że kobiety w ciąży. Smakuje jak woda z brudnej rzeki, ale i tak jest lepsze od Harnasia – piwa po chuju.
Perła Mocna
Perła Mocna – napój bogów (nawet trzech), nektar z mocną zawartością alkoholu (7,6%). Lekki posmak spirytusu nadaje temu piwu iście wyrafinowany charakter.
Perła Eksportowa
Niewiele wiadomo o smaku, mocy i wyglądzie owego tajemniczego trunku którego-nikt-nie-widział. Wiadomo jednak że istnieje...