Zupa

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.

Charakterystyka zupy

Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnie, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.

Rodzaje zupy


Cechy główne zup

  • Gdy grubas wróci do domu i zapyta: ,,Co na obiad?" , a dostanie odpowiedź: ,,Zupka synku" , a nie: ,,Kotlety z kopcem ziemniaków polane 3 litrami tłuszczu" ,to wpada w szał i rozwala cały dom.

Szablon:Stubkuch