Parówka
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Parówka – zwana także „Boskim mięsem”, bo Bóg jeden wie, co w niej jest. Z tej racji jest dopuszczona przez Watykan do spożywania w dni postne. Można ją podawać w różnej formie, a mianowicie: ugotować w wodzie, podgrzać w mikrofalówce, zjeść na zimno, wsadzić do hot-doga i wiele innych.
Skład parówki
Parówkę robi się z:
- Tego co zostanie podczas produkcji innych przetworów mięsnych.
- Tego co spadnie na ziemię, i do niczego się nie nadaje (jednak do parówki się przyda...).
- Odpadków wszelkiego rodzaju (chemiczne, promieniotwórcze, przemysłowe, kanalizacyjne).
Rodzaje parówek
Rozróżniamy wiele rodzajów parówek, np.
- Odtłuszczone
- Nieodtłuszczone
- Serdelki
- Paróweczki Hrabiego Barry-Kenta
- Parówki Dawidki