Frytki

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 22:21, 22 lis 2011 autorstwa Jeremy Kowalsky (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to ZentroXenon. Ofiarą rewertu jest 178.37.223.250.)

Szablon:Zjadłbyś, ale nie zjesz

Plik:Frytki.jpg
Weeeź jedną, nikt nie zauważy...

A może frytki do tego?

Frytki w słynnej anegdocie

Frytki, frytki dla każdego, dla dużego i małego

Frytki według Gracjana Roztockiego

Jesteś jak ketchup,każdy maczał w tobie Frytkę.

Popularny tekst wśród młodzieży.

Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularne w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.

Ciekawostki

  • W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.
  • Największa inwestycja Lęborka to popularne w Egipcie frytencje.
  • Tłuszcz do smażenia frytek jest wymieniany raz na 10 lat. Z tego powodu produkcja i sprzedaż frytek Europejczykom i Amerykanom uważana jest przez terrorystów za broń masowego rażenia skuteczniejszą od ataków samobójczych.
  • Frytki są jedynym sposobem aby sprzedać dwa ziemniaki w cenie dwóch kilogramów.

Zobacz też

Szablon:Stubkuch