Zagłębie frytkowe w Częstochowie

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 18:02, 14 paź 2006 autorstwa Szoferka (dyskusja • edycje) (a czemu półpauzy usunąłeś?)

Zagłębie Frytkowe – znajdujące się w centralnej cześci Częstochowy coś. Są tam, na polach ziemniaczanych uprawiane kartofle – główne surowce potrzebne do produkcji frytek – starożytnego dania podawanego przez dewoty w budach po 50-80 gr. za 100 gram. Standartowo do frytek dodawana jest sól prosto z Kopalni Wieliczka, oraz plastikowe widelczyki w kolorach bliżej nieznanych. Za 5 groszy można dokupić wykwintne sosy z czerwonych buraków – zwane dalej keczapem.

Jak mówią ostatnie doniesienia, despotyczne władze Zagłębia Frytkowego stwierdziły, iż równie dobrym artykułem, na bazie którego można przyrządzać frytki jest olej samochodowy Karusek z szóstego tłoczenia ugniatany stopami przewodników tatrzańskich.

Zobacz też: