Poradnik:Jak ugotować jajko
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 18:04, 15 gru 2019 autorstwa Wannasauna (dyskusja • edycje)
W tym artykule konieczne są drobne poprawki. Zajmij się tym, to nie boli. |
Jak ugotować jajko – poradnik.
Nędzni śmiertelnicy którzy myślą, że jedzenie samo pojawia się w kuchni, powielają mit o tym, że gotowanie jajka to łatwa sprawa. Cechują się oni ignorancją i wielkimi brakami w wiadomościach – według nich do przygotowania tego dania potrzebny jest jedynie minutnik, garnek, kuchenka, woda i oczywiście jajko, a w rzeczywistości nie jest to nawet 1/3 wymaganego wyposażenia (jak można zapomnieć o rentgenie?).
Najłatwiejszy znany ludzkości sposób na przyrządzenie jajka na miękko
- Pierwszym krokiem jest pozyskanie jajka, można to osiągnąć za pomocą kury lub sprzedawczyni.
- Aby uniknąć bycia pozwanym przez obrońców praw zwierząt, lepiej dodać jeden krok i prześwietlić jajko rentgenem (w końcu robimy jajko na miękko, a nie rosół).
- Wcześniej wspomniani powielacze mitów odpowiedzialni są też za mit o gotowaniu jajka przez 4-5 minut. W istocie wartość tą musimy odczytać z tablicy po zmierzeniu objętości wody wypartej przez jajko, po jego zważeniu i obliczeniu gęstości obiektu. Nie dam linku to tablicy bo przecież każdy umie korzystać z wyszukiwarki Google, więc nie będę marnował swojego czasu na robienie tego za was.
- Następnie musimy kupić na złomie miedź i żelazo, i skonstruować termometr bimetalowy do naszego termostatu (przecież nie będziemy polegać na jakiejś tandecie z Chin). W celu skrócenia tego poradnika to również musicie zrobić na podstawie instrukcji kogoś innego.
- Brud i inne niedoskonałości mogą zaburzyć zdolności penetracyjne ciepła, dlatego przed rozpoczęciem procedury gotowania musimy wypolerować jajka papierem ściernym o odpowiedniej gradacji.
- Teraz potrzebujemy zbudować wysięgnik na jajka (jak inaczej bezpiecznie można je opuścić do wody?).
- Jeżeli udało nam się wykonać wszystkie poprzednie kroki, możemy teraz złożyć układ naczyń połączonych, w którym do naszego garnka z jajkami podłączone muszą być conajmniej 4 termostaty (2 na wpływ ciepłej wody i 2 na odpływ, żeby zagwarantować odpowiednią temperaturę).
- Po znalezieniu gdzieś dwóch zegarów atomowych, możemy opuścić jajko do garnka i odliczyć odczytaną wcześniej z tablicy wartość czasu.
- Gdy któryś z zegarów zapipczy możemy przystąpić do procedury chłodzenia jajka: czyli zalać cały układ 50 litrami ciekłego azotu, aby zagwarantować natychmiastowe przerwanie procesu gotowania.
- Jesteśmy już na finiszu ale to nie koniec. Musimy odczekać teraz 24h, aż jajko się rozmrozi. W międzyczasie możemy np. posprzątać kuchnię.
- Gotowe jajko należy podać z solą i kawałkiem chleba. Smacznego!
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.