Grill

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Grill – urządzenie służące do uprawiania coraz bardziej popularnego sportu ekstremalnego - grillowania. Najczęściej wykonany z rdzewiejącej blachy nierdzewnej, złomu lub bębna od pralki. Górną część stanowi kratka kanalizacyjna lub półka z lodówki. Grill może być opalany węglem, miałem, koksem, benzyną 98 lub sianem.

Jako urządzenie wysokotemperaturowe zapewnia względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zdatne do spożycia trunki.

  • W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych służy do ogrzania odmrożonych kończyn.
  • Służy także do zniwelowania wszelkich śladów działalności imprezowej np.: paczek po fajkach, opakowań po wszelkiego rodzaju pokarmach, jak również innych odpadków.
  • Niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium ze względu na zbyt niską temperaturę pracy.

Rodzaje Grillów

  • Grill okrągły - najpopularniejsza odmiana grilla. Swą niezwykłą popularność zawdzięcza niewiarygodnie niskiej cenie (poniżej 10 złotych) oraz dostępnością (można zakupić go na stacji benzynowej, w Kauflandzie, a czasami nawet w Biedronce).
  • Grill na kółkach - występuje w różnych kształtach. Generalnie z racji zastosowania grubszych blach jest troszkę cięższy. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom może szybko być przetransportowany w miejsce zawodów w grillowaniu lub spotkania towarzyskiego osób grillujących.
  • Grill gazowy - nowoczesna postać grilla na paliwo ekologiczne. Zasilanie gazowe powoduje mniejszą szkodę dla środowiska. Użytkownicy takich urządzeń mogą liczyć 105% dotację na zakup grilla z Ministerstwa Środowiska oraz na cotygodniowe dotacje na rozgrywanie zawodów grillowych od Ministerstwa Sportu.
  • Kominek ogrodowy - stacjonarna wersja grilla przeznaczona do zabudowy w ogrodzie. Ze względu na charakterystyczny czerwony kolor często mylona z hydrantem przez okoliczne psy, przez co podlewany dość często nie wymaga zagaszenia po grillowaniu.
  • Grill bar - przydrożne miejsce odpoczynku kierowców ciężarówek, autobusów, przemytników narkotyków, wyjątkowo także niedzielnych kierowców oraz taksówkarzy. Charakteryzuje się tym, że miłośnik grillowania może tam przyjechać i za darmo pokibicować uprawiającym tam grilla pracownikom baru. Za zbyt głośne kibicowanie i niedocenienie ich trudów poprzez zakupienie mięsa można zostać wyproszonym na zewnątrz, gdzie na pewno natkniemy się na bandę rolników wyposażonych w widły, maczugi, brony i palące się opony.

Obsługa grilla

Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobnika na metr kwadratowy powierzchni grillującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla.