Chipsy
Chipsy (czipsy, wym. cipsy, chipy) – za cienko pokrojone frytki. Silnie uzależniająca pożywka na bazie pyr, przypraw i „substancji wzmacniającej smak i zapach (glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe)”. Może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych – i nikt nie wie, dlaczego.
Historia
Od kiedy tylko czipsy wkroczyły na rynek, nie spotkały się z przychylnością kół gospodyń domowych. Ksenofobicznie nastawieni Polacy nie chcieli przyjąć do wiadomości, że ten hamerykański produkt wypiera z półek prawdziwie polskie żarło. Wymyślono więc wiele mitów na temat czipsów – pisano prace magisterskie o ich sposobie wytwarzania: z włosów, paznokci, gleby, insektów i monotlenku diwodoru. Środowiska jedynej słusznej i niepodważalnej prawdy twierdziły, że czipsy (jak i nieco wcześniej guma Turbo) są rakotwórcze.
Na nic się jednak zdały krzyki i bojkoty. Czipsy były na ustach wszystkich (dosłownie), gdy w Lejsach i Cheetosach trafiały się żetony z pokémonami – wtedy po raz pierwszy kupowano czipsy nie dla samych czipsów, a dla żetonów. Po pokémonach przyszły czas na żetony z innych kreskówek: Beyblade, Rocket Power, Mały Pingwin Pik-Pok.
Dziś czipsy są jednym z najczęściej kupowanych produktów – prawdziwym symbolem, ikoną, wzorem do na... Nie, zapędziłem się.
W sporcie
Czipsy – obok piwa, krakersów, telewizora, fotela lub kanapy – są najczęściej używanym przedmiotem w polskiej piłce nożnej oglądanej.