Śniadanie kontynentalne: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
(idealnie nie jest, ale nikomu się nie chce)
Linia 1: Linia 1:
{{Cytat|Krew mnie zaleje, jeśli podadzą to cholerstwo raz jeszcze!|Myśli gościa drogiego hotelu podczas czekania na '''śniadanie'''}}
{{Cytat|Krew mnie zaleje, jeśli podadzą to cholerstwo raz jeszcze!|Myśli gościa drogiego hotelu podczas czekania na '''śniadanie'''}}
{{Cytat|Jajecznica? Taki {{cenzura}}! Kanapki? Taki {{cenzura}}! '''Śniadanie kontynentalne''' po wsze czasy!|Szef kuchni jakiegoś pensjonatu już wie co zjesz}}
{{Cytat|Jajecznica? Taki skurwysyn! Kanapki? Taki skurwysyn! '''Śniadanie kontynentalne''' po wsze czasy!|Szef kuchni jakiegoś pensjonatu już wie co zjesz}}
{{t}} podawane w większości [[hotel]]i, [[pensjonat]]ów, hosteli i zajazdów byle co, na czym goście mają utrzymać się aż do obiadu. Wprowadza to konieczność organizowania nieoficjalnych posiłków samemu, dzięki czemu nawet wypad do [[Berlin]]a może się zmienić w [[Szkoła przetrwania|podstawowy kurs przetrwania]].
{{t}} podawane w większości [[hotel]]i, [[pensjonat]]ów, hosteli i zajazdów byle co. Wprowadza to konieczność organizowania nieoficjalnych jedzenia samemu, dzięki czemu nawet wypad do [[Berlin]]a może się zmienić w [[Szkoła przetrwania|podstawowy kurs przetrwania]].


==Skład==
==Skład==
Ów posiłek składa się z:
Śniadanie kontynentalne składa się z:
*'''Pieczywa''' – zazwyczaj w postaci [[suchar]]ów lub bułek;
*'''pieczywa''' – zazwyczaj w postaci [[suchar]]ów lub bułek;
*'''Masła''' – prawdopodobnie jedyna rzecz w całym śniadaniu, która zaspokaja zapotrzebowanie na nabiał;
*'''masła''' – prawdopodobnie jedyna rzecz w całym śniadaniu zaspokajająca zapotrzebowanie na nabiał;
*'''Miodu/Dżemu''' – dodatek do pieczywa, zwykle tak słodki że mdlący;
*'''miodu/dżemu''' – dodatek do pieczywa, zwykle tak słodki, że powoduje spędzenie połowy wycieczki w toalecie;
*'''Kawy/Herbaty''' – podawana w filiżankach, przez które prawdopodobnie powstał przyrostek ''nano'';
*'''Kawy/herbaty''' – podawana w filiżankach, przez które prawdopodobnie powstał przyrostek ''nano'';


==Geneza==
==Geneza==
Ów posiłek został wymyślony przez nemezis hrabiego Sandwich<ref>Wynalazca kanapki</ref>, Jaques'a de Alvestion – drobnego francuskiego szlachcica. Początkowo miało ono służyć, jako jedna z tortur stosowanych na więźniach z Anglii. Dopiero w połowie [[XX wiek]]u prężnie rozwijający się przemysł turystyczny wraz z nadwyżkami miodu i pieczywa sprawiły, że postanowiono ową torturę wykorzystać w paryskich hotelach na śniadanie. Zapoczątkowało to modę, która rozprzestrzeniła się na całą [[Francja|Francję]], a potem, jak to z idiotyczną francuską modą bywa, na cały świat.
Posiłek ten został wymyślony przez nemezis hrabiego Sandwich<ref>Wynalazca kanapki</ref>, Jaques'a de Alvestion – drobnego szlachcica. Początkowo miał on służyć jako tortura stosowana na angielskich więźniach. Dopiero w połowie [[XX wiek]]u prężnie rozwijający się przemysł turystyczny wraz z nadwyżkami miodu i pieczywa sprawiły, że postanowiono wykorzystać w paryskich hotelach na śniadanie. Zapoczątkowało to modę, która rozprzestrzeniła się na całą [[Francja|Francję]], a potem [[Pinky i Mózg|zawładnęła światem]].


==Legenda o wersji rozszerzonej==
==Legenda o wersji rozszerzonej==
Niektórzy co bardziej doświadczeni [[turysta|turyści]] opowiadają legendy o hotelach, w których to dostaje się tak zwane rozszerzone śniadanie kontynentalne. Owe hotele mają się znajdować w szczególnie niedostępnych miejscach, zwykle powiązanych z elementarnym turyzmem pielgrzymkowym. Według owych opowieści ów posiłek nie dość, że napój ma podany w naczyniu rozsądnej wielkości, to jeszcze posiada inne elementy, takie jak:
Niektórzy bardziej doświadczeni [[turysta|turyści]] opowiadają legendy o hotelach, w których dostaje się tak zwane rozszerzone śniadanie kontynentalne. Mają one się znajdować w szczególnie niedostępnych miejscach, zwykle powiązanych z elementarnym turyzmem pielgrzymkowym. Według tych opowieści napój nie dość, że jest podawany w naczyniu rozsądnej wielkości, to jedzenie posiada inne elementy, takie jak:
* jajecznica;
* jajecznica;
* wędlina;
* wędlina;
* warzywa.
* warzywa.

Niestety, żadne źródła nie potwierdzają tych legend<ref>A kto by wierzył Wikipedii?</ref>.
Niestety, żadne źródła nie potwierdzają tych legend<ref>A kto by wierzył Wikipedii?</ref>.

{{Przypisy}}
{{Przypisy}}
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 22:47, 23 sty 2014

Krew mnie zaleje, jeśli podadzą to cholerstwo raz jeszcze!

Myśli gościa drogiego hotelu podczas czekania na śniadanie

Jajecznica? Taki skurwysyn! Kanapki? Taki skurwysyn! Śniadanie kontynentalne po wsze czasy!

Szef kuchni jakiegoś pensjonatu już wie co zjesz

Szablon:T podawane w większości hoteli, pensjonatów, hosteli i zajazdów byle co. Wprowadza to konieczność organizowania nieoficjalnych jedzenia samemu, dzięki czemu nawet wypad do Berlina może się zmienić w podstawowy kurs przetrwania.

Skład

Śniadanie kontynentalne składa się z:

  • pieczywa – zazwyczaj w postaci sucharów lub bułek;
  • masła – prawdopodobnie jedyna rzecz w całym śniadaniu zaspokajająca zapotrzebowanie na nabiał;
  • miodu/dżemu – dodatek do pieczywa, zwykle tak słodki, że powoduje spędzenie połowy wycieczki w toalecie;
  • Kawy/herbaty – podawana w filiżankach, przez które prawdopodobnie powstał przyrostek nano;

Geneza

Posiłek ten został wymyślony przez nemezis hrabiego Sandwich[1], Jaques'a de Alvestion – drobnego szlachcica. Początkowo miał on służyć jako tortura stosowana na angielskich więźniach. Dopiero w połowie XX wieku prężnie rozwijający się przemysł turystyczny wraz z nadwyżkami miodu i pieczywa sprawiły, że postanowiono ją wykorzystać w paryskich hotelach na śniadanie. Zapoczątkowało to modę, która rozprzestrzeniła się na całą Francję, a potem zawładnęła światem.

Legenda o wersji rozszerzonej

Niektórzy bardziej doświadczeni turyści opowiadają legendy o hotelach, w których dostaje się tak zwane rozszerzone śniadanie kontynentalne. Mają one się znajdować w szczególnie niedostępnych miejscach, zwykle powiązanych z elementarnym turyzmem pielgrzymkowym. Według tych opowieści napój nie dość, że jest podawany w naczyniu rozsądnej wielkości, to jedzenie posiada inne elementy, takie jak:

  • jajecznica;
  • wędlina;
  • warzywa.

Niestety, żadne źródła nie potwierdzają tych legend[2].

Przypisy

  1. Wynalazca kanapki
  2. A kto by wierzył Wikipedii?