Bałtika: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (rev)
M
Linia 2: Linia 2:
{{cytat|Na raz – [[Moskwa|moskiewskie]] ponoć jeszcze gorsze.|Typowy bułgarski [[toast]] '''Bałtiką'''}}
{{cytat|Na raz – [[Moskwa|moskiewskie]] ponoć jeszcze gorsze.|Typowy bułgarski [[toast]] '''Bałtiką'''}}


'''Bałtika''' ([[język rosyjski|ros]]. ''Балтика'') – [[piwo]] radzieckie, lokalna marka produkowana w byłym [[Petersburg|Leningradzie]], jedyna dostępna w promieniu tysiąca kilometrów. Dostać ją można jedynie w butelkach, gdyż puszki przeżera.
{{t||[[język rosyjski|ros]]. ''Балтика''}}[[piwo]] radzieckie, lokalna marka produkowana w byłym [[Petersburg|Leningradzie]], jedyna dostępna w promieniu tysiąca kilometrów. Dostać ją można jedynie w butelkach, gdyż puszki przeżera.


Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza oryginalnej, wielowiekowej recepturze. Słód otrzymuje się z kompostu fermentującego pod wpływem uryny w silosie po atomowym okręcie podwodnym „Kursk”. Jednakże sama nazwa napoju pochodzi od wody używanej do jego produkcji, pobieranej bezpośrednio z Zatoki Fińskiej, natomiast bąbelki to zasługa umieszczenia ujęcia wody przy wylocie Gazociągu Północnego.
Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza oryginalnej, wielowiekowej recepturze. Słód otrzymuje się z kompostu fermentującego pod wpływem uryny w silosie po atomowym okręcie podwodnym „Kursk”. Jednakże sama nazwa napoju pochodzi od wody używanej do jego produkcji, pobieranej bezpośrednio z Zatoki Fińskiej, natomiast bąbelki to zasługa umieszczenia ujęcia wody przy wylocie Gazociągu Północnego.


Degustacja Bałtiki pozwala zrozumieć, jakim cudem [[Rosjanie]] spożywają więcej [[wódka|wódki]] od [[Polak]]ów – po prostu mają alternatywę gorszą od żadnej. Zresztą, jeśli już jakiś śmiałek odważyłby się skosztować tego petersburskiego specjału, to po dwóch naparstkach nawet [[metanol]] i olej opałowy będzie wchodził mu jak soczek, byleby zapić posmak Bałtiki.<br/>
Degustacja Bałtiki pozwala zrozumieć, jakim cudem [[Rosjanie]] spożywają więcej [[wódka|wódki]] od [[Polak]]ów – po prostu mają alternatywę gorszą od żadnej. Zresztą, jeśli już jakiś śmiałek odważyłby się skosztować tego petersburskiego specjału, to po dwóch naparstkach nawet [[metanol]] i olej opałowy będzie wchodził mu jak soczek, byleby zapić posmak Bałtiki.


[[Kategoria:Piwa]]
[[Kategoria:Piwa]]

Wersja z 12:53, 21 sie 2013

Czy ja tam widzę koronę?

Na raz – moskiewskie ponoć jeszcze gorsze.

Typowy bułgarski toast Bałtiką

Szablon:Tpiwo radzieckie, lokalna marka produkowana w byłym Leningradzie, jedyna dostępna w promieniu tysiąca kilometrów. Dostać ją można jedynie w butelkach, gdyż puszki przeżera.

Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza oryginalnej, wielowiekowej recepturze. Słód otrzymuje się z kompostu fermentującego pod wpływem uryny w silosie po atomowym okręcie podwodnym „Kursk”. Jednakże sama nazwa napoju pochodzi od wody używanej do jego produkcji, pobieranej bezpośrednio z Zatoki Fińskiej, natomiast bąbelki to zasługa umieszczenia ujęcia wody przy wylocie Gazociągu Północnego.

Degustacja Bałtiki pozwala zrozumieć, jakim cudem Rosjanie spożywają więcej wódki od Polaków – po prostu mają alternatywę gorszą od żadnej. Zresztą, jeśli już jakiś śmiałek odważyłby się skosztować tego petersburskiego specjału, to po dwóch naparstkach nawet metanol i olej opałowy będzie wchodził mu jak soczek, byleby zapić posmak Bałtiki.