Bałtika: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Ale ze mnie lama, wandalizuję Nonsensopedię...)
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Ełek. Autor wycofanej wersji to 83.26.55.76.)
Linia 1: Linia 1:
{{cytat|Na raz – [[Moskwa|moskiewskie]] ponoć jeszcze gorsze.|Typowy bułgarski [[toast]] '''Bałtiką'''}}
Pozdrowienia dla moderatorów :)


'''Bałtika''' ([[język rosyjski|ros]]. ''Балтика'') – [[piwo]] radzieckie, lokalna marka produkowana w byłym [[Petersburg|Leningradzie]], zresztą jedyna dostępna w promieniu tysiąca kilometrów. Dostać ją można jedynie w butelkach, gdyż puszki zżera, zresztą ruskie i tak przeciekają na szwach.
~~ACzemu?

Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza oczywiście oryginalnej, wielowiekowej recepturze. Słód otrzymuje się z kompostu fermentującego pod wpływem uryny w silosie po atomowym okręcie podwodnym „Kursk”. Jednakże sama nazwa napoju pochodzi od wody używanej do jego produkcji, pobieranej bezpośrednio z Zatoki Fińskiej, natomiast bąbelki to zasługa umieszczenia ujęcia wody przy wylocie Gazociągu Północnego.

Degustacja Bałtiki pozwala zrozumieć, jakim cudem [[Rosjanie]] spożywają więcej [[wódka|wódki]] od [[Polak]]ów – po prostu mają alternatywę gorszą od żadnej. Zresztą, jeśli już jakiś śmiałek odważyłby się skosztować tego petersburskiego specjału, to po dwóch naparstkach nawet [[metanol]] i olej opałowy będzie wchodził mu jak soczek, byleby zapić posmak Bałtiki.

[[Kategoria:Piwa]]

Wersja z 20:09, 10 lut 2009

Na raz – moskiewskie ponoć jeszcze gorsze.

Typowy bułgarski toast Bałtiką

Bałtika (ros. Балтика) – piwo radzieckie, lokalna marka produkowana w byłym Leningradzie, zresztą jedyna dostępna w promieniu tysiąca kilometrów. Dostać ją można jedynie w butelkach, gdyż puszki zżera, zresztą ruskie i tak przeciekają na szwach.

Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza oczywiście oryginalnej, wielowiekowej recepturze. Słód otrzymuje się z kompostu fermentującego pod wpływem uryny w silosie po atomowym okręcie podwodnym „Kursk”. Jednakże sama nazwa napoju pochodzi od wody używanej do jego produkcji, pobieranej bezpośrednio z Zatoki Fińskiej, natomiast bąbelki to zasługa umieszczenia ujęcia wody przy wylocie Gazociągu Północnego.

Degustacja Bałtiki pozwala zrozumieć, jakim cudem Rosjanie spożywają więcej wódki od Polaków – po prostu mają alternatywę gorszą od żadnej. Zresztą, jeśli już jakiś śmiałek odważyłby się skosztować tego petersburskiego specjału, to po dwóch naparstkach nawet metanol i olej opałowy będzie wchodził mu jak soczek, byleby zapić posmak Bałtiki.