Karp: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (huwiki)
(dużo :P)
Linia 1: Linia 1:
'''Karp''' – dusiciel wigilijny, gatunek [[ryba|ryby]]. W związku z apelami o humanitarne traktowanie zwierząt, karpie uśmiercane są poprzez wrzucanie do wanny z rybą włączonej [[suszarka do włosów|suszarki do włosów]].
'''Karp''' – dusiciel [[Wigilia|wigilijny]], gatunek [[ryba|ryby]].
==Pochodzenie==
Jak okazało się po badaniach genetycznych, karp pochodzi z Morza Kaspijskiego.<ref>Pytanie, jak przedostał się do zbiorników otwartych, skoro Morze Kaspijskie to jezioro?</ref>
<br>[[Adam Michnik]] w artykule ''Wasz prezydent, nasze bezrobocie'' w [[Gazeta Wyborcza|Gazecie Wyborczej]] dostrzegł problem narodowy tej ryby, pisząc znamienite słowa: ''Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać [[ryba po grecku|po grecku]], a już na pewno nie [[ryba po żydowsku|po żydowsku]].''
==Zwyczaje==
Jest zwierzęciem, które nienawidzi świąt [[Boże Narodzenie|Bożego Narodzenia]] i w Wigilię nie odzywa się ludzkim, lecz baranim głosem. <ref>Ewentualnie, nie odzywa się już w ogóle, bo go zatkano plasterkiem cytryny dla ozdoby.</ref> <br>Gatunek należy do bardzo niebezpiecznych, zdarzały się śmiertelne zadławienia lub ewentualnie poszatkowania ścianek gardła czy przełyku jego ośćmi.
<br>Niektórzy są zdania, że karp to przede wszystkim straszny zamulacz. Być może dlatego rezygnują z posiadania tej nudnej ryby w wannie na rzecz bardziej rozrywkowych zajęć, takich jak jego zabijanie i wyciąganie jego wnętrzności.
==Przygotowanie do przyrządzenia==
[[Grafika:Przekarp.jpg|right|thumb|325px|Gazeta.pl o przyrządzaniu karpia]]
Dobrym sposobem na uśmiercenie karpia jest utopienie go w łyżce wody. W związku z apelami o humanitarne traktowanie zwierząt, karpie jednak są uśmiercane poprzez wrzucanie do wanny z rybą włączonej [[suszarka do włosów|suszarki do włosów]].
==Przyrządzanie==
Niezależnie jak przyrządzisz karpia, prawdopodobnie on sam [[Śmierć|urządzi Cię]] szybciej.
==Walory kulinarne==
Już [[Horacy]] doceniał niewątpliwie oryginalny smak karpia, tworząc maksymę "[[Carpe diem|karpie dziś jem]]". Znana postać o nazwisku [[Szymon Wydra|Wydra]] zna ją dobrze i lubi się nią wspierać, bowiem jak powszechnie wiadomo wydry lubią jeść ryby.


{{przypisy}}
[[Adam Michnik]] w artykule ''Wasz prezydent, nasze bezrobocie'' w [[Gazeta Wyborcza|Gazecie Wyborczej]] dostrzegł zagrożenie płynące ze strony tego gatunku, pisząc znamienite słowa: ''Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać [[ryba po grecku|po grecku]], a już na pewno nie [[ryba po żydowsku|po żydowsku]].''


Jak okazało się po badaniach genetycznych karp pochodzi z rejonu pustyni Gobi i Sahary, częściowo z Tatr. Dobrym sposobem na uśmiercenie karpia jest utopienie go w łyżce wody.

Karp jest bardzo niebezpieczny, zdarzały się śmiertelne zadławienia ością.
{{stubzwie}}
{{stubzwie}}



Wersja z 19:21, 12 gru 2009

Karp – dusiciel wigilijny, gatunek ryby.

Pochodzenie

Jak okazało się po badaniach genetycznych, karp pochodzi z Morza Kaspijskiego.[1]
Adam Michnik w artykule Wasz prezydent, nasze bezrobocie w Gazecie Wyborczej dostrzegł problem narodowy tej ryby, pisząc znamienite słowa: Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać po grecku, a już na pewno nie po żydowsku.

Zwyczaje

Jest zwierzęciem, które nienawidzi świąt Bożego Narodzenia i w Wigilię nie odzywa się ludzkim, lecz baranim głosem. [2]
Gatunek należy do bardzo niebezpiecznych, zdarzały się śmiertelne zadławienia lub ewentualnie poszatkowania ścianek gardła czy przełyku jego ośćmi.
Niektórzy są zdania, że karp to przede wszystkim straszny zamulacz. Być może dlatego rezygnują z posiadania tej nudnej ryby w wannie na rzecz bardziej rozrywkowych zajęć, takich jak jego zabijanie i wyciąganie jego wnętrzności.

Przygotowanie do przyrządzenia

Gazeta.pl o przyrządzaniu karpia

Dobrym sposobem na uśmiercenie karpia jest utopienie go w łyżce wody. W związku z apelami o humanitarne traktowanie zwierząt, karpie jednak są uśmiercane poprzez wrzucanie do wanny z rybą włączonej suszarki do włosów.

Przyrządzanie

Niezależnie jak przyrządzisz karpia, prawdopodobnie on sam urządzi Cię szybciej.

Walory kulinarne

Już Horacy doceniał niewątpliwie oryginalny smak karpia, tworząc maksymę "karpie dziś jem". Znana postać o nazwisku Wydra zna ją dobrze i lubi się nią wspierać, bowiem jak powszechnie wiadomo wydry lubią jeść ryby.

Przypisy

  1. Pytanie, jak przedostał się do zbiorników otwartych, skoro Morze Kaspijskie to jezioro?
  2. Ewentualnie, nie odzywa się już w ogóle, bo go zatkano plasterkiem cytryny dla ozdoby.


Szablon:Stubzwie