Kuchenka: Różnice pomiędzy wersjami
M |
(chyba będzie, nie? nie wiedziałem jak ładnie zrobić ten podział, to jest tak, jak widać) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
⚫ | |||
{{Popr}} |
|||
⚫ | |||
{{cytat|Ten, kto stoi przy '''kuchence''' i trzyma chochlę w ręce, jest szefem.|Joanna Brodzik o '''kuchence'''}} |
{{cytat|Ten, kto stoi przy '''kuchence''' i trzyma chochlę w ręce, jest szefem.|Joanna Brodzik o '''kuchence'''}} |
||
{{t}}urządzenie kuchenne służące do gotowania, smażenia, pieczenia, tudzież do [[Pożar| |
{{t}}urządzenie kuchenne służące do gotowania, smażenia, pieczenia, tudzież do powodowania [[Pożar|pożaru]] w domu. W środowisku naturalnym występuje w [[Kuchnia|kuchni]], stanowiąc jej nieodłączny element. |
||
== Podział == |
|||
== Kuchenka jak najbardziej tradycyjna == |
|||
Kuchenki dzielą się na różne rodzaje: |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
== Kuchenka elektryczna == |
|||
⚫ | Kuchenka elektryczna działa według starej zasady „bo grunt to [[Prąd elektryczny|prunt]], a prunt to elektryka”. Jedna z dwóch kuchenek<ref>Drugą jest mikrofalowa</ref> nie |
||
⚫ | {{t|Kuchenka elektryczna}}Kuchenka elektryczna działa według starej zasady, brzmiącej „bo grunt to [[Prąd elektryczny|prunt]], a prunt to elektryka”. Jedna z dwóch kuchenek<ref>Drugą jest mikrofalowa</ref>, która nie wymaga dodatkowych elementów paliwowych. W warunkach naturalnych łatwa do upolowania. Kuchenka elektryczna dzieli się na trzy podgatunki: |
||
=== Kuchenka elektryczna tradycyjna === |
|||
*tradycyjna – najczęściej spotkasz ją u swojej babci. Polskie wersje najczęściej pochodzą z epoki [[PRL]]. Posiłki ogrzewa się na czarnych żeliwnych płytach, szczególnie lubianych przez rączki dwuletnich wnuczków. W przerwach między awariami, sporadycznie potrafią działać. |
|||
⚫ | |||
⚫ | *indukcyjna – znana jako ''ta wielka czarna płyta''. Jako jedyna podgrzewa jedynie metalowy element, który powinien być ciepły. Sama kuchenka się nie nagrzewa, co eliminuje możliwość upieczenia [[Teściowa|teściowej]]. Oficjalnie [[posiłek]] podgrzewa system magnesów, nieoficjalnie garnek jest szybko pocierany ręką zminiaturyzowanej wersji [[Twoja stara|pewnej osoby]]. |
||
⚫ | {{t|Kuchenka gazowa}}gotowanie posiłków umożliwia zewnętrznie podawany [[gaz ziemny]], najczęściej z butli. Występuje głównie w wersji czterogrzałkowej<ref>Przyznaj się: widziałeś kiedyś z inną liczbą płytek?</ref>. Aby ją uruchomić, należy podpalić gaz ogniem. Często niezakręcana, powoduje ulatnianie się gazu. Ulubione narzędzie [[Samobójca|samobójców]]. Nienawidzona przez [[Żyd]]ów. |
||
⚫ | |||
=== Kuchenka elektryczna ceramiczna === |
|||
⚫ | |||
=== Kuchenka elektryczna indukcyjna === |
|||
⚫ | |||
== Kuchenka Mikrofalowa == |
|||
{{Główny artykuł|[[Mikrofalówka|Kuchenka mikrofalowa]]}} |
|||
== Kuchenka gazowa == |
|||
⚫ | |||
== Kuchenka benzynowa == |
|||
⚫ | |||
{{t|[[Mikrofalówka|Kuchenka mikrofalowa]]}}typ kuchenki spotykany u każdego. Z pozostałymi ma wspólną jedynie nazwę i funkcje. Cała reszta to zupełnie inna czarna magia. |
|||
{{Przypisy}} |
{{Przypisy}} |
||
[[Kategoria:AGD]] |
[[Kategoria:AGD]] |
Wersja z 21:41, 25 gru 2012
Ten, kto stoi przy kuchence i trzyma chochlę w ręce, jest szefem.
- Joanna Brodzik o kuchence
Szablon:Turządzenie kuchenne służące do gotowania, smażenia, pieczenia, tudzież do powodowania pożaru w domu. W środowisku naturalnym występuje w kuchni, stanowiąc jej nieodłączny element.
Podział
Kuchenki dzielą się na różne rodzaje:
Szablon:Tspotykana głównie na wsiach. Do ogrzewania potrzebuje opału oraz ognia. Znana również jako piec kaflowy.
Szablon:TKuchenka elektryczna działa według starej zasady, brzmiącej „bo grunt to prunt, a prunt to elektryka”. Jedna z dwóch kuchenek[1], która nie wymaga dodatkowych elementów paliwowych. W warunkach naturalnych łatwa do upolowania. Kuchenka elektryczna dzieli się na trzy podgatunki:
- tradycyjna – najczęściej spotkasz ją u swojej babci. Polskie wersje najczęściej pochodzą z epoki PRL. Posiłki ogrzewa się na czarnych żeliwnych płytach, szczególnie lubianych przez rączki dwuletnich wnuczków. W przerwach między awariami, sporadycznie potrafią działać.
- ceramiczna – nowszy typ kuchenki elektrycznej. Składa się z płaskiej powierzchni, na której pojawiają się czerwone kółka po włączeniu. To właśnie one grzeją. Badania wskazują że reaguje na przynętę z Mazurka wielkanocnego. Nic ciekawego.
- indukcyjna – znana jako ta wielka czarna płyta. Jako jedyna podgrzewa jedynie metalowy element, który powinien być ciepły. Sama kuchenka się nie nagrzewa, co eliminuje możliwość upieczenia teściowej. Oficjalnie posiłek podgrzewa system magnesów, nieoficjalnie garnek jest szybko pocierany ręką zminiaturyzowanej wersji pewnej osoby.
Szablon:Tgotowanie posiłków umożliwia zewnętrznie podawany gaz ziemny, najczęściej z butli. Występuje głównie w wersji czterogrzałkowej[2]. Aby ją uruchomić, należy podpalić gaz ogniem. Często niezakręcana, powoduje ulatnianie się gazu. Ulubione narzędzie samobójców. Nienawidzona przez Żydów.
Szablon:Twykorzystuje benzynę do ogrzewania, co samo w sobie stanowi ją nieopłacalną. Najczęstszy typ kuchenki turystycznej. Zwierzę typowo dzienne. Polując na taką kuchenkę należy zaopatrzyć się w benzynę, cierpliwość i dużą ilość pieniędzy.
Szablon:Ttyp kuchenki spotykany u każdego. Z pozostałymi ma wspólną jedynie nazwę i funkcje. Cała reszta to zupełnie inna czarna magia.