Paprykarz szczeciński

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Papkrykarz Szczeciński to mieszanka zmielonych ryb gatunku paprykarz (długość ciała 10-15 cm, charakteryzują się lśniącymi w słońcu pomarańczowymi łuskami, rybki trudno jest złowić ze względu na ich niezwykłą czujność), kaszy, ryżu, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz psa zmielonego wraz z budą, a wszystko to estetycznie zapakowane w puszkę z samootwieraczem i czerwoną etykietą.

Po otwarciu, z puszki wydobywa się potworny smród. Nie wiadomo dlaczego jest ulubionym prowiantem spożywanym w pociągu. Jego opary doprowadzają współpasażerów do szaleństwa, wypalając im oczy i gardła.

Nazwa "Paprykarz Szczeciński" jest podwójnym kłamstwem, gdyż czerwony kolor nadaje mu koncentrat pomidorowy (nie ma w nim ani grama papryki) i wcale nie jest produkowany w Szczecinie. Na swoją obronę ma on tylko to, że rybki paprykarz spotykane są wyłącznie w Zalewie Szczecińskim.

Linki zewnętrzne