Piernik: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Piernik)
M (redakcja + czyszczenie)
Linia 1: Linia 1:
Piernik (łac. pierdolnik)– coś twarde ciemnobrązowe. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierdny", co oznaczało popieprzony. Pierwsza cecha piernikarzy w Polsce powstał w Kałkrowie.
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – coś twarde, ciemnobrązowe. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierdny”, co oznaczało popieprzony.


Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciastek, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na 5678 lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet kilka tysiącleć, ciasto na domowe pierniki wilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ciastko|ciastek]], pokrywanych po wierzchu często [[sól|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]).

{{stubkuch}}

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 21:30, 24 wrz 2006

Piernik (łac. pierdolnik) – coś twarde, ciemnobrązowe. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierdny”, co oznaczało popieprzony.

Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciastek, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).

Szablon:Stubkuch