Piernik: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Piernik) |
M (redakcja + czyszczenie) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
Piernik (łac. pierdolnik)– coś twarde ciemnobrązowe. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa |
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – coś twarde, ciemnobrązowe. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierdny”, co oznaczało popieprzony. |
||
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciastek, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą |
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ciastko|ciastek]], pokrywanych po wierzchu często [[sól|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]). |
||
{{stubkuch}} |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 21:30, 24 wrz 2006
Piernik (łac. pierdolnik) – coś twarde, ciemnobrązowe. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierdny”, co oznaczało popieprzony.
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciastek, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).