Ryba po żydowsku

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.

Robert Makłowicz podczas przygowywania posiłku

Ryba po grecku jest jednym z najważniejszych elementów narodowej kuchni izraelskiej. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza Roberta Makłowicza, podczas swoich podróży, w tajnych archiwach niemieckich.

  • Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza.
  • Wziąć z piwnicy 1,5 kg ziemniaków i wysmażyć, aż się patelnia zarumieni.
  • Rybę udusić gazem (Koniecznie!).
  • Łeb rybie odciąć, oczy wyłupić, ości wyskrobać kozikiem z Hitlerjugend.
  • Podgrzać rybę na oleju wymieszanym ze zmielonym pieprzem, solą i roztrzaskanym karaluchem z pejsów starego lichwiarza.
  • Płukanie żołądka (opcjonalne).

Wersja Gestapo

300px|thumb|Instrukcja obsługi po niemiecku Przepis autorstwa Hitlera, wersja beta ryby po żydowsku.

  • Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza.
  • Rybę udusić gazem.
  • Wysmarować niemiecką kiełbasą, popieprzyć, posolić i udekorować śmietaną i truskawkami.
  • Koniecznie wypić Arctic