Wędlina: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
Linia 1: Linia 1:
'''Wędlina''' - zespół, skład przetworów mięsnych, mięsnopodobnych, mięsnopochodnych. Wędliny jakimś cudem mają poprawiać walory smakowe [[pieczywa]]. A tak w ogóle widok samych wędlin mogą przyprawiać o odruch wymiotny. Otóż dlaczego? Po pierwsze, wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Po drugie wędliny składają się z 60-70% [[wody]] i [[soli]] (spotykane są przypadki zawartości wód w 99 procentach), 10% [[mięsa]], 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbian potasu itp.). Ludzie i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą armię wojskową. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należy nie tylko sklep u rzeźnika, ale sieci typu Biedronka, Tesco, Lidl itp.
'''Wędlina''' - zespół, skład przetworów [[mięso|mięsnych]], mięsnopodobnych, mięsnopochodnych. Wędliny poprawiać mają walory smakowe [[pieczywo|pieczywa]], ale widok samych wędlin mogą przyprawiać o odruch wymiotny.

Do wędlin mięsnopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka itp.
Wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Wędliny składają się w 60/70% z [[woda|wody]] i [[sól|soli]]<ref>spotykane są przypadki zawartości wód w 99%</ref>, 10% mięsa, 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbian potasu itp.). Ludzie i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą armię [[wojsko]]wą. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należy nie tylko sklep u rzeźnika, ale sieci typu Biedronka, Tesco, Lidl itp.

Do wędlin mięsnopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka.

{{przypisy}}
{{stubkul}}

Wersja z 13:22, 11 gru 2008

Wędlina - zespół, skład przetworów mięsnych, mięsnopodobnych, mięsnopochodnych. Wędliny poprawiać mają walory smakowe pieczywa, ale widok samych wędlin mogą przyprawiać o odruch wymiotny.

Wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Wędliny składają się w 60/70% z wody i soli[1], 10% mięsa, 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbian potasu itp.). Ludzie i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą armię wojskową. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należy nie tylko sklep u rzeźnika, ale sieci typu Biedronka, Tesco, Lidl itp.

Do wędlin mięsnopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka.

Przypisy

  1. spotykane są przypadki zawartości wód w 99%

Szablon:Stubkul