Spaghetti: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to ZentroXenon. Ofiarą rewertu jest 83.2.112.7.)
(dr. (można tak powiedzieć))
Linia 1: Linia 1:
<code>''Hisotto - nie, khewetki - też nie, spaghetti - to umiem powiedzieć pophafnie, huhaa!''</code>
<code>''Hisotto nie, khewetki też nie, spaghetti to umiem powiedzieć pophafnie, huhaa!''</code>
:<code>[[Kazimiera Szczuka]] o '''spaghetti'''</code>
:<code>[[Kazimiera Szczuka]] o '''spaghetti'''</code>


'''Spaghetti''', znane również jako spagetti, spageti lub "taaaki dłuugi makaron ze zmielonym mięsem i pomidorami przerobionymi na papkę", to danie włoskie.
'''Spaghetti''', znane również jako spagetti, spageti lub „taaaki dłuugi makaron ze zmielonym mięsem i pomidorami przerobionymi na papkę”, to danie włoskie.


== Historia ==
== Historia ==
Linia 12: Linia 12:
== Właśnie zgadłem, co dziś zjadłem, czyli skład ==
== Właśnie zgadłem, co dziś zjadłem, czyli skład ==


* sproszkowane [[mięso]]
* sproszkowane [[mięso]];
* zdezintegrowane [[pomidory]]
* zdezintegrowane [[pomidory]];
* czasami [[ser]] kamienny, który rozpuszcza się od nominalnej temperatury dania, wynoszącej ok. 700 st. Celsjusza.
* czasami [[ser]] kamienny, który rozpuszcza się od nominalnej temperatury dania, wynoszącej ok. 700 st. Celsjusza.


Linia 20: Linia 20:


Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
* [[Latający Potwór Spaghetti|Taki Dłuuugi Makaron]]
* [[Latający Potwór Spaghetti|Taki Dłuuugi Makaron]];
* [[mięso]]
* [[mięso]];
* [[pomidor]]y
* [[pomidor]]y;
* [[mikrofalówka]]
* [[mikrofalówka]];
* [[dezintegrator]] lub [[nóż]]
* [[dezintegrator]] lub [[nóż]].


Sposób przegotowania:
Sposób przegotowania:
[[Plik:Xplode.gif|right|thumb|To cię czeka, gdy nie spełnisz punktu 4!]]
[[Plik:Xplode.gif|right|thumb|To cię czeka, gdy nie spełnisz punktu 4!]]
# idź do biedronki i kup potrzebne składniki z tesco
# idź do biedronki i kup potrzebne składniki z tesco;
# wrzuć trochę [[woda|wody]] do garnka i wlej Taki Dłuuugi Makaron
# wrzuć trochę [[woda|wody]] do garnka i wlej Taki Dłuuugi Makaron;
# wsadź to do mikrofalówki, ustaw moc TurboXtremeOhSoFuckingStrong i 10 minut, ale '''nie wciskaj start'''
# wsadź to do mikrofalówki, ustaw moc TurboXtremeOhSoFuckingStrong i 10 minut, ale '''nie wciskaj start''';
# wyjmij głowę z mikrofalówki
# wyjmij głowę z mikrofalówki;
# wciśnij start
# wciśnij start;
# przestań zastanawiać się, czemu z mikrofalówki wyleciał [[piorun]] kulisty
# przestań zastanawiać się, czemu z mikrofalówki wyleciał [[piorun]] kulisty;
# weź dezintegrator lub nóż i pokaż mięsu, kto tu rządzi (tak, to [[ty]]! przynajmniej teraz)
# weź dezintegrator lub nóż i pokaż mięsu, kto tu rządzi (tak, to [[ty]]! przynajmniej teraz);
# zdrap mięso z sufitu
# zdrap mięso z sufitu;
# wsadź pomidory do worka foliowatego
# wsadź pomidory do worka foliowatego;
# zawiąż porządnie
# zawiąż porządnie;
# zdepcz worek
# zdepcz worek;
# wrzuć do powstałej masy mięso
# wrzuć do powstałej masy mięso;
# wyciągnij rozgrzany do czerwoności garnek z mikroweli
# wyciągnij rozgrzany do czerwoności garnek z mikroweli;
# nie pomyślałeś o rękawicach? No trudno - zdarza się
# nie pomyślałeś o rękawicach? No trudno zdarza się;
# wyciągnij makaron z garnka (będziesz potrzebował kombinezonu antyradiacyjnego)
# wyciągnij makaron z garnka (będziesz potrzebował kombinezonu antyradiacyjnego);
# wrzuć masę pomięsodorową do makaronu
# wrzuć masę pomięsodorową do makaronu.


'''Smacznego!'''
'''Smacznego!'''

Wersja z 18:29, 3 sty 2012

Hisotto – nie, khewetki – też nie, spaghetti – to umiem powiedzieć pophafnie, huhaa!

Kazimiera Szczuka o spaghetti

Spaghetti, znane również jako spagetti, spageti lub „taaaki dłuugi makaron ze zmielonym mięsem i pomidorami przerobionymi na papkę”, to danie włoskie.

Historia

Spaghetti wymyślił pewien wieśniak, kiedy rozdeptał ślimaka. Krzyknął wtedy: „GHE!”. Ślimak podczas rozdeptywania wydał dźwięk: „spuaaaa”, a że Włosi lubią dodawać do wszystkich wyrazów „tti”, powstała nazwa „spaghetti”. Również wygląd tego dania został zainspirowany ślimakiem.

Wygląd

Wygląda jak rozdeptany ślimak z jelitami na dole i resztą na wierzchu.

Właśnie zgadłem, co dziś zjadłem, czyli skład

  • sproszkowane mięso;
  • zdezintegrowane pomidory;
  • czasami ser kamienny, który rozpuszcza się od nominalnej temperatury dania, wynoszącej ok. 700 st. Celsjusza.

Zrób to sam

Oto przepis na spaghetti:

Potrzebujesz:

Sposób przegotowania:

Plik:Xplode.gif
To cię czeka, gdy nie spełnisz punktu 4!
  1. idź do biedronki i kup potrzebne składniki z tesco;
  2. wrzuć trochę wody do garnka i wlej Taki Dłuuugi Makaron;
  3. wsadź to do mikrofalówki, ustaw moc TurboXtremeOhSoFuckingStrong i 10 minut, ale nie wciskaj start;
  4. wyjmij głowę z mikrofalówki;
  5. wciśnij start;
  6. przestań zastanawiać się, czemu z mikrofalówki wyleciał piorun kulisty;
  7. weź dezintegrator lub nóż i pokaż mięsu, kto tu rządzi (tak, to ty! przynajmniej teraz);
  8. zdrap mięso z sufitu;
  9. wsadź pomidory do worka foliowatego;
  10. zawiąż porządnie;
  11. zdepcz worek;
  12. wrzuć do powstałej masy mięso;
  13. wyciągnij rozgrzany do czerwoności garnek z mikroweli;
  14. nie pomyślałeś o rękawicach? No trudno – zdarza się;
  15. wyciągnij makaron z garnka (będziesz potrzebował kombinezonu antyradiacyjnego);
  16. wrzuć masę pomięsodorową do makaronu.

Smacznego!