Muffin: Różnice pomiędzy wersjami
M (→Występowanie) |
|||
Linia 27: | Linia 27: | ||
<div class="refsection"> |
<div class="refsection"> |
||
{{Przypisy}} |
|||
</div><div class="refsection" {{#if: {{{1|}}}| style="-moz-column-count:{{{1}}}; column-count:{{{1}}};"|}}> |
|||
<references/> |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 15:03, 30 gru 2012
Jeśli Obama mógł zostać prezydentem USA, muffin też może.
- Anonim o muffinie
Muffin (lub mniej światowo mufinka) – rodzaj ciastka w kształcie grzyba atomowego, zwykle zapakowany w papierową foremkę nazywaną papilotką. Często mylony z babeczką (gdyż prawie niczym się od niej nie różni).
Właściwości
Muffiny są miękkie i kowalne[1]; mają wysoką wartość energetyczną, przez co są chętnie wykorzystywane jako opał. Na początku XXI w. amerykańscy naukowcy odkryli, że muffiny są również jadalne - od tamtego czasu hoduje się na nich grubasy.
Smak
Muffiny występują w wielu odmianach smakowych:
- zwykłej (przez śladową zawartość cukru waniliowego nazywanej też waniliową).
- czekoladowej
- jogurtowej
- orzechowej
- supermarketowej (znanej też jako bezsmakowa lub studencka)
- spalonej
- wyuzdanej (więcej niż dwa składniki)
a nawet
- owocowej(!)
Występowanie
Muffiny można znaleźć w USA, kawiarniach, przepisach i przypadkowych miejscach (w łóżku, pod stertą awokado, na Marsie). Niektórzy nadal wierzą, że muffiny rosną na drzewach nieco podobnych do chlebowca[potrzebne źródło].
Przypisy
- ↑ A skąd wiesz, że nie są kowalne? A usiadłeś kiedyś na muffinie?