Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono poprzednią wersję, jej autor to Beatrycze Budyń. Autor wycofanej wersji to 62.233.204.250.) |
|||
Linia 26: | Linia 26: | ||
* Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład [[Amerykańscy naukowcy | Amerykańskich naukowców ]] w walkę z głodem |
* Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład [[Amerykańscy naukowcy | Amerykańskich naukowców ]] w walkę z głodem |
||
* Kebab może zawierać śladowe ilości „majonezu” gościa z budki, co może wywołać wymioty i bóle brzucha po zorientowaniu się co to dokładnie jest. |
* Kebab może zawierać śladowe ilości „majonezu” gościa z budki, co może wywołać wymioty i bóle brzucha po zorientowaniu się co to dokładnie jest. |
||
* Dobry kebab piecze dwa razy. |
|||
[[Kategoria:Fast food]] |
[[Kategoria:Fast food]] |
Wersja z 07:28, 29 lip 2013
Jedząc kebaba osiedlasz Araba!
- Stara prawda o tej potrawie
Kebab (kebap, kabab, kabob, kybyb) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.
Historia kebaba
Twórcą potrawy był Vlad III Palownik (czyli Dracula), który lubił nadziewać przeciwników na pale i tak przypiekać na wolnym ogniu. Kuszntu tego nauczyli się od niego Turcy, którzy rozpropagowali potrawę na całą Europę. Z uwagi na postępujący brak jeńców na kebaby, zastąpiono ich drobiem i baraniną.
Kebab w Polsce
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje tej potrawy, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, w Dąbrowie Górniczej podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. W Pile, niedaleko od Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb (to nie my nie umiemy pisać fish), zaś w Kudowie Zdroju w Barze Babcia zapiekanka sprzedają kebaby z parówkami i hamburgerami bez hamburgerów. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. Zagłębiem kebaba w Polsce jest Skwierzyna, na jeden bar z kebabami przypada 900 mieszkańców.
Krytyka
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska muzułmanów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.
Walka z kebabem
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.
Właściwości tego przysmaku
- Daje ci możliwość sprawdzenia jak smakuje gówno bez konieczności jedzenia samego gówna.
- Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów.
- Pozostawia oddech świeżym przez minimum 24 godziny.
- Jest jednym z mięsnych dań (obok parówek), które nie zawiera mięsa.
- Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden papieros.
- Kebab jest lekkostrawny, ponieważ nie wymaga trawienia. Właściwie po zjedzeniu jest gotowy do wysrania i vice versa.
- Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z recyklingu.
- Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład Amerykańskich naukowców w walkę z głodem
- Kebab może zawierać śladowe ilości „majonezu” gościa z budki, co może wywołać wymioty i bóle brzucha po zorientowaniu się co to dokładnie jest.