Radiacyjne utrwalanie żywności: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (→‎top: bot wprowadza drobne poprawki)
Znacznik: przez API
(dr.)
Znacznik: edytor źródłowy
 
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Usaihamburger.jpg|thumb|300px|Typowy produkt spożywczy zakonserwowany radiacyjnie. Ten po prawej]]
[[Plik:Usaihamburger.jpg|thumb|300px|Typowy produkt spożywczy zakonserwowany radiacyjnie. Ten po prawej]]
'''Radiacyjne utrwalanie żywności''' – jeden ze sposobów konserwowania żywności, polegający na wystawianiu jej na pastwę lodu i wygłodniałych [[Promieniotwórczość|liter greckiego alfabetu]]. Został on wynaleziony w [[1945]] roku przez amerykańskiego fizyka, Roberta Oppenheimera, przy okazji próby atomowej na pustyni Alamogordo. Ojciec bomby jądrowej zakonserwował wtedy z powodzeniem udko z indyka, [[Indiana Jones|Indianę Jonesa]] schowanego w lodówce oraz raka krtani.
'''Radiacyjne utrwalanie żywności''' – jeden ze sposobów konserwowania żywności polegający na wystawianiu jej na pastwę lodu i wygłodniałych [[Promieniotwórczość|liter greckiego alfabetu]]. Został on wynaleziony w [[1945]] roku przez amerykańskiego fizyka [[Robert Oppenheimer|Roberta Oppenheimera]] podczas próby atomowej na pustyni Alamogordo. Ojciec bomby jądrowej zakonserwował wtedy z powodzeniem udko z indyka, [[Indiana Jones|Indianę Jonesa]] schowanego w lodówce oraz raka krtani.


== Działanie ==
== Działanie ==
Linia 9: Linia 9:
* [[Japonia]] – jest to państwo przodujące w stosowaniu tej metody konserwacji. Początkowo wszystko odbywało się dzięki inwestycjom rządu i sił zbrojnych [[USA]], jednak po pewnym czasie Japończycy sami przejęli inicjatywę. Obecnie za pomocą promieniowania konserwowane w tym kraju jest wszystko, od owoców morza po [[Godzilla|jaszczurki]] i obywateli.
* [[Japonia]] – jest to państwo przodujące w stosowaniu tej metody konserwacji. Początkowo wszystko odbywało się dzięki inwestycjom rządu i sił zbrojnych [[USA]], jednak po pewnym czasie Japończycy sami przejęli inicjatywę. Obecnie za pomocą promieniowania konserwowane w tym kraju jest wszystko, od owoców morza po [[Godzilla|jaszczurki]] i obywateli.
* [[Korea Północna]] – jest to jeden z najbiedniejszych krajów na świecie, w którym mieszkańców nie stać na choćby suszenie żywności, dlatego władze państwowe postanowiły wprowadzić oficjalny program konserwacji pożywienia. W ramach tego przedsięwzięcia co jakiś czas przeprowadzane są próby napromieniowania żywności, które, z nieznanych przyczyn, są potępiane przez większość [[państwo|państw]] zachodnich.
* [[Korea Północna]] – jest to jeden z najbiedniejszych krajów na świecie, w którym mieszkańców nie stać na choćby suszenie żywności, dlatego władze państwowe postanowiły wprowadzić oficjalny program konserwacji pożywienia. W ramach tego przedsięwzięcia co jakiś czas przeprowadzane są próby napromieniowania żywności, które, z nieznanych przyczyn, są potępiane przez większość [[państwo|państw]] zachodnich.
* [[Rosja]] – w tym kraju do lat 90. ubiegłego wieku istniał jeden z najbardziej zaawansowanych projektów konserwacji metodą radiacyjną, jednakże po [[1991]] sprzęt do przeprowadzania tego zabiegu został porzucony w tajdze, gdzie przejęli go miejscowi [[złomiarz]]e, oligarchowie i terroryści, zajmujący się dziś napromieniowywaniem żywności na własną rękę.
* [[Rosja]] – w tym kraju do lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku istniał jeden z najbardziej zaawansowanych projektów konserwacji metodą radiacyjną, jednakże po [[1991]] sprzęt do przeprowadzania tego zabiegu został porzucony w tajdze, gdzie przejęli go miejscowi [[złomiarz]]e, oligarchowie i terroryści, zajmujący się dziś napromieniowywaniem żywności na własną rękę.
* [[Polinezja]] – z powodu gorącego klimatu, niesprzyjającemu przechowywaniu żywności, rządy USA i [[Francja|Francji]] postanowiły pomóc mieszkańcom wysp Pacyfiku i przeprowadzić kilka zabiegów konserwacyjnych. Pomoc okazała się być na tyle trwała, że jej skutki w tym kraju są odczuwalne do dziś.
* [[Polinezja]] – z powodu gorącego klimatu, niesprzyjającemu przechowywaniu żywności, rządy USA i [[Francja|Francji]] postanowiły pomóc mieszkańcom wysp Pacyfiku i przeprowadzić kilka zabiegów konserwacyjnych. Pomoc okazała się być na tyle trwała, że jej skutki w tym kraju są odczuwalne do dziś.
* [[Ukraina]] – u naszych wschodnich sąsiadów konserwacja radiacyjna żywności została użyta jednorazowo, do zabezpieczenia drugich śniadań pracowników elektrowni atomowej w [[Czarnobyl]]u.
* [[Ukraina]] – u naszych wschodnich sąsiadów konserwacja radiacyjna żywności została użyta jednorazowo, do zabezpieczenia drugich śniadań pracowników elektrowni atomowej w [[Czarnobyl]]u.


W Polsce ta metoda spotyka się ze sprzeciwem ludności, twierdzącej, że jest ona za kosztowna i o dziwo, niebezpieczna dla zdrowia. Mimo to, istnieją grona pasjonatów, amatorsko konserwujących żywność za pomocą [[telewizor]]ów marki Rubin i innego postkomunistycznego sprzętu RTV.
W Polsce ta metoda spotyka się ze sprzeciwem ludności, gdyż twierdzi, że jest ona zbyt kosztowna i o dziwo, niebezpieczna dla zdrowia. Mimo to, istnieją grona pasjonatów, amatorsko konserwujących żywność za pomocą [[telewizor]]ów marki Rubin i innego postkomunistycznego sprzętu RTV.


== Kontrowersje ==
== Kontrowersje ==
Sceptycy twierdzą, że radiacyjne utrwalanie żywności może być szkodliwe dla zdrowia i doprowadzić do wybuchu apokalipsy [[zombie]]. Specjaliści jednak uważają, że to jest nic innego jak zakonserwowanie człowieka, dzięki czemu staje się on odporny na starzenie i [[choroba|choroby]].
Sceptycy twierdzą, że radiacyjne utrwalanie żywności może być szkodliwe dla zdrowia i doprowadzić do wybuchu apokalipsy [[zombie]]. Specjaliści jednak uważają, że to jest nic innego jak zakonserwowanie człowieka, dzięki czemu staje się on odporny na starzenie i [[choroba|choroby]].

[[Kategoria:Technika]]
[[Kategoria:Technika]]

Aktualna wersja na dzień 11:56, 3 lip 2017

Typowy produkt spożywczy zakonserwowany radiacyjnie. Ten po prawej

Radiacyjne utrwalanie żywności – jeden ze sposobów konserwowania żywności polegający na wystawianiu jej na pastwę lodu i wygłodniałych liter greckiego alfabetu. Został on wynaleziony w 1945 roku przez amerykańskiego fizyka Roberta Oppenheimera podczas próby atomowej na pustyni Alamogordo. Ojciec bomby jądrowej zakonserwował wtedy z powodzeniem udko z indyka, Indianę Jonesa schowanego w lodówce oraz raka krtani.

Działanie[edytuj • edytuj kod]

Sposób działania tej metody konserwacji jest dziecinnie prosty. Polega ona na zbombardowaniu żywności promieniowaniem gamma. W wyniku tego zabiegu obiekt ożywa i mutuje, stając się tym samym organizmem żywiącym się pleśnią, bakteriami gnilnymi i owadami. Łatwość radiacyjnego utrwalania żywności sprawia, że może być ono stosowane nie tylko w warunkach laboratoryjnych, ale na przykład w akademikach (choć tam nie ma czego konserwować), pakistańskich bazach fundamentalistów islamskich i w wielu innych miejscach.

Radiacyjne utrwalanie żywności w Polsce i na świecie[edytuj • edytuj kod]

Mimo wielu plusów, nie jest to metoda powszechnie stosowana, jednakże istnieje wiele krajów na świecie, w których konserwacja żywności w ten sposób jest przeprowadzana na zlecenie i pod kuratelą rządu.

  • Japonia – jest to państwo przodujące w stosowaniu tej metody konserwacji. Początkowo wszystko odbywało się dzięki inwestycjom rządu i sił zbrojnych USA, jednak po pewnym czasie Japończycy sami przejęli inicjatywę. Obecnie za pomocą promieniowania konserwowane w tym kraju jest wszystko, od owoców morza po jaszczurki i obywateli.
  • Korea Północna – jest to jeden z najbiedniejszych krajów na świecie, w którym mieszkańców nie stać na choćby suszenie żywności, dlatego władze państwowe postanowiły wprowadzić oficjalny program konserwacji pożywienia. W ramach tego przedsięwzięcia co jakiś czas przeprowadzane są próby napromieniowania żywności, które, z nieznanych przyczyn, są potępiane przez większość państw zachodnich.
  • Rosja – w tym kraju do lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku istniał jeden z najbardziej zaawansowanych projektów konserwacji metodą radiacyjną, jednakże po 1991 sprzęt do przeprowadzania tego zabiegu został porzucony w tajdze, gdzie przejęli go miejscowi złomiarze, oligarchowie i terroryści, zajmujący się dziś napromieniowywaniem żywności na własną rękę.
  • Polinezja – z powodu gorącego klimatu, niesprzyjającemu przechowywaniu żywności, rządy USA i Francji postanowiły pomóc mieszkańcom wysp Pacyfiku i przeprowadzić kilka zabiegów konserwacyjnych. Pomoc okazała się być na tyle trwała, że jej skutki w tym kraju są odczuwalne do dziś.
  • Ukraina – u naszych wschodnich sąsiadów konserwacja radiacyjna żywności została użyta jednorazowo, do zabezpieczenia drugich śniadań pracowników elektrowni atomowej w Czarnobylu.

W Polsce ta metoda spotyka się ze sprzeciwem ludności, gdyż twierdzi, że jest ona zbyt kosztowna i o dziwo, niebezpieczna dla zdrowia. Mimo to, istnieją grona pasjonatów, amatorsko konserwujących żywność za pomocą telewizorów marki Rubin i innego postkomunistycznego sprzętu RTV.

Kontrowersje[edytuj • edytuj kod]

Sceptycy twierdzą, że radiacyjne utrwalanie żywności może być szkodliwe dla zdrowia i doprowadzić do wybuchu apokalipsy zombie. Specjaliści jednak uważają, że to jest nic innego jak zakonserwowanie człowieka, dzięki czemu staje się on odporny na starzenie i choroby.