Karp: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (-umarłe siostrzane)
(etymologia karpia)
Znacznik: edytor wizualny
 
(Nie pokazano 3 wersji utworzonych przez 3 użytkowników)
Linia 6: Linia 6:
Jak okazało się po badaniach genetycznych, karp pochodzi z Morza Kaspijskiego<ref>Pytanie, jak przedostał się do zbiorników otwartych, skoro Morze Kaspijskie to jezioro?</ref>.
Jak okazało się po badaniach genetycznych, karp pochodzi z Morza Kaspijskiego<ref>Pytanie, jak przedostał się do zbiorników otwartych, skoro Morze Kaspijskie to jezioro?</ref>.
<br/>[[Adam Michnik]] w artykule ''Wasz prezydent, nasze bezrobocie'' w [[Gazeta Wyborcza|Gazecie Wyborczej]] dostrzegł problem narodowy tej ryby, pisząc znamienite słowa: ''Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać [[ryba po grecku|po grecku]], a już na pewno nie [[ryba po żydowsku|po żydowsku]].''
<br/>[[Adam Michnik]] w artykule ''Wasz prezydent, nasze bezrobocie'' w [[Gazeta Wyborcza|Gazecie Wyborczej]] dostrzegł problem narodowy tej ryby, pisząc znamienite słowa: ''Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać [[ryba po grecku|po grecku]], a już na pewno nie [[ryba po żydowsku|po żydowsku]].''

Karpie żyją w wodzie brudnej i mulistej, na przykład w jeziorach, sadzawkach i kałużach. Jest to taktyka samozachowawcza gatunku pozwalająca na znaczne pogorszenie smaku.


== Zwyczaje ==
== Zwyczaje ==
Linia 19: Linia 21:


== Walory kulinarne ==
== Walory kulinarne ==
Już [[Horacy]] doceniał niewątpliwie oryginalny smak karpia, tworząc maksymę „[[Carpe diem|karpie dziś jem]]”. Znana postać o nazwisku [[Szymon Wydra|Wydra]] zna ją dobrze i lubi się nią wspierać, bowiem jak powszechnie wiadomo wydry lubią jeść ryby.
Już [[Horacy]] doceniał niewątpliwie oryginalny smak karpia, tworząc maksymę „[[Carpe diem|karpie dziś jem]]”. Znana postać o nazwisku [[Szymon Wydra|Wydra]] zna ją dobrze i lubi się nią wspierać, bowiem jak powszechnie wiadomo wydry lubią jeść ryby. Karp doda przyrządzanej potrawie mułowego aromatu z nutą nawozu.

== Etymologia ==
Włoskie słowo scarpetta → bucik, pantofelek zostało skrócone do samego "carp" aby odróżnić je od siostrzanego słowa "skarpeta". Naukowcy mylnie doszukiwali się pochodzenia słowa w zwrocie "Carpe diem", które jednak powstało znacznie później, zainspirowane błotnistym smakiem karpia.

== Zobacz też ==
* [[sum]]
* [[śledź]]


{{przypisy}}
{{przypisy}}

Aktualna wersja na dzień 13:56, 25 sty 2022

Gazeta.pl o przyrządzaniu karpia

Cap za główkę, fiu po brzuszku, flaczki na wierzch

Poseł Joachim Brudziński o zabijaniu karpia wigilijnego

Karp – dusiciel wigilijny, gatunek ryby.

Pochodzenie[edytuj • edytuj kod]

Jak okazało się po badaniach genetycznych, karp pochodzi z Morza Kaspijskiego[1].
Adam Michnik w artykule Wasz prezydent, nasze bezrobocie w Gazecie Wyborczej dostrzegł problem narodowy tej ryby, pisząc znamienite słowa: Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać po grecku, a już na pewno nie po żydowsku.

Karpie żyją w wodzie brudnej i mulistej, na przykład w jeziorach, sadzawkach i kałużach. Jest to taktyka samozachowawcza gatunku pozwalająca na znaczne pogorszenie smaku.

Zwyczaje[edytuj • edytuj kod]

Jest zwierzęciem, które nienawidzi świąt Bożego Narodzenia i w Wigilię nie odzywa się ludzkim, lecz baranim głosem[2].
Gatunek należy do bardzo niebezpiecznych – zdarzały się śmiertelne zadławienia lub ewentualnie poszatkowania ścianek gardła czy przełyku jego ośćmi.
Niektórzy są zdania, że karp to przede wszystkim straszny zamulacz. Być może dlatego rezygnują z posiadania tej nudnej ryby w wannie na rzecz bardziej rozrywkowych zajęć, takich jak zabijanie jej i wyciąganie tejże wnętrzności.

Przygotowanie do przyrządzenia[edytuj • edytuj kod]

Dobrym sposobem na uśmiercenie karpia jest utopienie go w łyżce wody. W związku z apelami o humanitarne traktowanie zwierząt, karpie jednak są uśmiercane poprzez wrzucanie do wanny z rybą włączonej suszarki do włosów.

Przyrządzanie[edytuj • edytuj kod]

Niezależnie jak przyrządzisz karpia, prawdopodobnie on sam urządzi Cię szybciej.

Walory kulinarne[edytuj • edytuj kod]

Już Horacy doceniał niewątpliwie oryginalny smak karpia, tworząc maksymę „karpie dziś jem”. Znana postać o nazwisku Wydra zna ją dobrze i lubi się nią wspierać, bowiem jak powszechnie wiadomo wydry lubią jeść ryby. Karp doda przyrządzanej potrawie mułowego aromatu z nutą nawozu.

Etymologia[edytuj • edytuj kod]

Włoskie słowo scarpetta → bucik, pantofelek zostało skrócone do samego "carp" aby odróżnić je od siostrzanego słowa "skarpeta". Naukowcy mylnie doszukiwali się pochodzenia słowa w zwrocie "Carpe diem", które jednak powstało znacznie później, zainspirowane błotnistym smakiem karpia.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. Pytanie, jak przedostał się do zbiorników otwartych, skoro Morze Kaspijskie to jezioro?
  2. Ewentualnie, nie odzywa się już w ogóle, bo go zatkano plasterkiem cytryny dla ozdoby


Crystal Clear app bug.svg To jest tylko zalążek artykułu o zwierzętach. Jeśli należysz do świata zwierząt – rozbuduj go.