Karp: Różnice pomiędzy wersjami
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M (-umarłe siostrzane) |
(etymologia karpia) Znacznik: edytor wizualny |
||
(Nie pokazano 3 wersji utworzonych przez 3 użytkowników) | |||
Linia 6: | Linia 6: | ||
Jak okazało się po badaniach genetycznych, karp pochodzi z Morza Kaspijskiego<ref>Pytanie, jak przedostał się do zbiorników otwartych, skoro Morze Kaspijskie to jezioro?</ref>. |
Jak okazało się po badaniach genetycznych, karp pochodzi z Morza Kaspijskiego<ref>Pytanie, jak przedostał się do zbiorników otwartych, skoro Morze Kaspijskie to jezioro?</ref>. |
||
<br/>[[Adam Michnik]] w artykule ''Wasz prezydent, nasze bezrobocie'' w [[Gazeta Wyborcza|Gazecie Wyborczej]] dostrzegł problem narodowy tej ryby, pisząc znamienite słowa: ''Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać [[ryba po grecku|po grecku]], a już na pewno nie [[ryba po żydowsku|po żydowsku]].'' |
<br/>[[Adam Michnik]] w artykule ''Wasz prezydent, nasze bezrobocie'' w [[Gazeta Wyborcza|Gazecie Wyborczej]] dostrzegł problem narodowy tej ryby, pisząc znamienite słowa: ''Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać [[ryba po grecku|po grecku]], a już na pewno nie [[ryba po żydowsku|po żydowsku]].'' |
||
Karpie żyją w wodzie brudnej i mulistej, na przykład w jeziorach, sadzawkach i kałużach. Jest to taktyka samozachowawcza gatunku pozwalająca na znaczne pogorszenie smaku. |
|||
== Zwyczaje == |
== Zwyczaje == |
||
Linia 19: | Linia 21: | ||
== Walory kulinarne == |
== Walory kulinarne == |
||
Już [[Horacy]] doceniał niewątpliwie oryginalny smak karpia, tworząc maksymę „[[Carpe diem|karpie dziś jem]]”. Znana postać o nazwisku [[Szymon Wydra|Wydra]] zna ją dobrze i lubi się nią wspierać, bowiem jak powszechnie wiadomo wydry lubią jeść ryby. |
Już [[Horacy]] doceniał niewątpliwie oryginalny smak karpia, tworząc maksymę „[[Carpe diem|karpie dziś jem]]”. Znana postać o nazwisku [[Szymon Wydra|Wydra]] zna ją dobrze i lubi się nią wspierać, bowiem jak powszechnie wiadomo wydry lubią jeść ryby. Karp doda przyrządzanej potrawie mułowego aromatu z nutą nawozu. |
||
== Etymologia == |
|||
Włoskie słowo scarpetta → bucik, pantofelek zostało skrócone do samego "carp" aby odróżnić je od siostrzanego słowa "skarpeta". Naukowcy mylnie doszukiwali się pochodzenia słowa w zwrocie "Carpe diem", które jednak powstało znacznie później, zainspirowane błotnistym smakiem karpia. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[sum]] |
|||
* [[śledź]] |
|||
{{przypisy}} |
{{przypisy}} |
Aktualna wersja na dzień 13:56, 25 sty 2022
Cap za główkę, fiu po brzuszku, flaczki na wierzch
- Poseł Joachim Brudziński o zabijaniu karpia wigilijnego
Karp – dusiciel wigilijny, gatunek ryby.
Pochodzenie[edytuj • edytuj kod]
Jak okazało się po badaniach genetycznych, karp pochodzi z Morza Kaspijskiego[1].
Adam Michnik w artykule Wasz prezydent, nasze bezrobocie w Gazecie Wyborczej dostrzegł problem narodowy tej ryby, pisząc znamienite słowa: Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać po grecku, a już na pewno nie po żydowsku.
Karpie żyją w wodzie brudnej i mulistej, na przykład w jeziorach, sadzawkach i kałużach. Jest to taktyka samozachowawcza gatunku pozwalająca na znaczne pogorszenie smaku.
Zwyczaje[edytuj • edytuj kod]
Jest zwierzęciem, które nienawidzi świąt Bożego Narodzenia i w Wigilię nie odzywa się ludzkim, lecz baranim głosem[2].
Gatunek należy do bardzo niebezpiecznych – zdarzały się śmiertelne zadławienia lub ewentualnie poszatkowania ścianek gardła czy przełyku jego ośćmi.
Niektórzy są zdania, że karp to przede wszystkim straszny zamulacz. Być może dlatego rezygnują z posiadania tej nudnej ryby w wannie na rzecz bardziej rozrywkowych zajęć, takich jak zabijanie jej i wyciąganie tejże wnętrzności.
Przygotowanie do przyrządzenia[edytuj • edytuj kod]
Dobrym sposobem na uśmiercenie karpia jest utopienie go w łyżce wody. W związku z apelami o humanitarne traktowanie zwierząt, karpie jednak są uśmiercane poprzez wrzucanie do wanny z rybą włączonej suszarki do włosów.
Przyrządzanie[edytuj • edytuj kod]
Niezależnie jak przyrządzisz karpia, prawdopodobnie on sam urządzi Cię szybciej.
Walory kulinarne[edytuj • edytuj kod]
Już Horacy doceniał niewątpliwie oryginalny smak karpia, tworząc maksymę „karpie dziś jem”. Znana postać o nazwisku Wydra zna ją dobrze i lubi się nią wspierać, bowiem jak powszechnie wiadomo wydry lubią jeść ryby. Karp doda przyrządzanej potrawie mułowego aromatu z nutą nawozu.
Etymologia[edytuj • edytuj kod]
Włoskie słowo scarpetta → bucik, pantofelek zostało skrócone do samego "carp" aby odróżnić je od siostrzanego słowa "skarpeta". Naukowcy mylnie doszukiwali się pochodzenia słowa w zwrocie "Carpe diem", które jednak powstało znacznie później, zainspirowane błotnistym smakiem karpia.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
To jest tylko zalążek artykułu o zwierzętach. Jeśli należysz do świata zwierząt – rozbuduj go.