Szkoła przetrwania: Różnice pomiędzy wersjami
M (słitfocia) |
M (→Idea programu) |
||
Linia 3: | Linia 3: | ||
==Idea programu== |
==Idea programu== |
||
W tym programie chodzi o to żeby zjeść smaczne i pożywne danie przy jak najmniejszym nakładzie finansowym. Z tego względu potrawy składają się najczęściej z jednego składnika. Mało tego, ten składnik zazwyczaj jest upolowany w lesie/w parku/na łące/na [[pustynia|pustyni]]/w przestrzeni kosmicznej<ref>Niepotrzebne skreślić</ref>. By było taniej potrawy często nie są poddawane obróbce cieplnej. Sztućce ograniczają się do jednego noża. W ten sposób można wyżywić ośmioosobową rodzinę za łączną kwotę 4 gr. |
W tym programie chodzi o to żeby zjeść smaczne i pożywne danie przy jak najmniejszym nakładzie finansowym. Z tego względu potrawy składają się najczęściej z jednego składnika. Mało tego, ten składnik zazwyczaj jest upolowany w lesie/w parku/na łące/na [[pustynia|pustyni]]/w przestrzeni kosmicznej<ref>Niepotrzebne skreślić</ref>. By było taniej potrawy często nie są poddawane obróbce cieplnej. Sztućce ograniczają się do jednego noża. W ten sposób można wyżywić ośmioosobową rodzinę za łączną kwotę 4 gr. |
||
Bear wraz z ekipą jeździ po całym świecie, zwłaszcza w rejony ubogie w pożywienie, by im udowodnić, że przy odrobinie wysiłku mogą napełnić brzuchy. Za takie miejsce została uznana stocznia w Gdyni, gdzie Bear pokazał jak przygotować różnorakie dania ze [[szczur]]ów, oraz jak podczas kolacji zapewnić romantyczny nastrój przy pomocy [[pochodnia|pochodni]] z papy. |
|||
== Przykładowe dania == |
== Przykładowe dania == |
||
* [[Wiewiórka]] na zimno; |
* [[Wiewiórka]] na zimno; |
Wersja z 10:58, 25 wrz 2011
Szablon:Tpopularny program kulinarny emitowany, nie wiedzieć czemu przez Disco Very Chanel, prowadzony przez Beara Gryllsa, który w każdym kolejnym odcinku podróżuje, niczym Robert Makłowicz smakując przysmaków z różnych stron świata.
Idea programu
W tym programie chodzi o to żeby zjeść smaczne i pożywne danie przy jak najmniejszym nakładzie finansowym. Z tego względu potrawy składają się najczęściej z jednego składnika. Mało tego, ten składnik zazwyczaj jest upolowany w lesie/w parku/na łące/na pustyni/w przestrzeni kosmicznej[1]. By było taniej potrawy często nie są poddawane obróbce cieplnej. Sztućce ograniczają się do jednego noża. W ten sposób można wyżywić ośmioosobową rodzinę za łączną kwotę 4 gr.
Bear wraz z ekipą jeździ po całym świecie, zwłaszcza w rejony ubogie w pożywienie, by im udowodnić, że przy odrobinie wysiłku mogą napełnić brzuchy. Za takie miejsce została uznana stocznia w Gdyni, gdzie Bear pokazał jak przygotować różnorakie dania ze szczurów, oraz jak podczas kolacji zapewnić romantyczny nastrój przy pomocy pochodni z papy.
Przykładowe dania
- Wiewiórka na zimno;
- Kobra po buszmeńsku;
- Moskity w sosie własnym;
- Pieczona padlina;
- Sałatka z liści akacji;
- Cokolwiek, byle było dobrym źródłem białka.
Oglądalność
Ze względu na niski koszt potraw program jest popularny w miejscach, gdzie nie przykłada się dużej wagi do pożywienia np. w akademikach, więzieniach, melinach etc. W drastycznych przypadkach z takimi potrawami można się spotkać na stołówce szkolnej.
Przypisy
- ↑ Niepotrzebne skreślić