Ser: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (redakcja) |
M (+ da) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Spam z serem.JPG|thumb|150px|right|Amerykański [[spam]] z serem]] |
[[Grafika:Spam z serem.JPG|thumb|150px|right|Amerykański [[spam]] z serem]] |
||
[[Grafika:ser2.jpg|thumb|150px|right|Ser (w naczyniu, po prawej! |
[[Grafika:ser2.jpg|thumb|150px|right|Ser (w naczyniu, po prawej!)]] |
||
[[Grafika:ser.jpg|thumb|150px|right|Ser biały (w opakowaniu)]] |
[[Grafika:ser.jpg|thumb|150px|right|Ser biały (w opakowaniu)]] |
||
'''Ser''' – sypka substancja mająca wielkie zastosowanie we współczesnej [[kuchnia|kuchni]]. Ser jest przyprawą która znacznie wpływa na [[smak]] potrawy. Często używany jest do [[herbata|herbaty]] (zwykle 2 łyżeczki sera zmieniają całkiem smak [[herbata|herbaty]]). W dzisiejszych czasach ser trafia głównie na stoły państw [[kapitalizm|kapitalistycznych]], które szczycą się nim i krytykują kraje [[komunizm|komunistyczne]], które, aby uzyskać efekt smaku serowego, używają tajemniczej lepkiej i gęstej substancji, [[cukier|cukru]]. Ser jest również premierem oraz symbolem [[francja|Francji]]. |
'''Ser''' – sypka substancja mająca wielkie zastosowanie we współczesnej [[kuchnia|kuchni]]. Ser jest przyprawą która znacznie wpływa na [[smak]] potrawy. Często używany jest do [[herbata|herbaty]] (zwykle 2 łyżeczki sera zmieniają całkiem smak [[herbata|herbaty]]). W dzisiejszych czasach ser trafia głównie na stoły państw [[kapitalizm|kapitalistycznych]], które szczycą się nim i krytykują kraje [[komunizm|komunistyczne]], które, aby uzyskać efekt smaku serowego, używają tajemniczej lepkiej i gęstej substancji, [[cukier|cukru]]. Ser jest również premierem oraz symbolem [[francja|Francji]]. |
||
Linia 16: | Linia 16: | ||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
[[da:Ost]] |
Wersja z 03:01, 17 sie 2006
Ser – sypka substancja mająca wielkie zastosowanie we współczesnej kuchni. Ser jest przyprawą która znacznie wpływa na smak potrawy. Często używany jest do herbaty (zwykle 2 łyżeczki sera zmieniają całkiem smak herbaty). W dzisiejszych czasach ser trafia głównie na stoły państw kapitalistycznych, które szczycą się nim i krytykują kraje komunistyczne, które, aby uzyskać efekt smaku serowego, używają tajemniczej lepkiej i gęstej substancji, cukru. Ser jest również premierem oraz symbolem Francji.
Rodzaje sera
- Biały
- Czarny
- Serek topiony (kogiel mogiel)
- Twaróg, czyli ser z dzika
- Barani Pęcheż
- Serdelki
- Ćwikła