Sztuka kulinarna: Różnice pomiędzy wersjami
M (linki wewn., {{t}}) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Cannibals.jpg|right|200px|thumb|<center>Sztuka kulinarna towarzyszy ludzkości od wieków</center>]] |
[[Plik:Cannibals.jpg|right|200px|thumb|<center>Sztuka kulinarna towarzyszy ludzkości od wieków</center>]] |
||
[[Plik:Kuchnia2.jpg|right|200px|thumb|<center>Azjatycka kuchnia jest najlepsza na świecie...</center>]] |
[[Plik:Kuchnia2.jpg|right|200px|thumb|<center>Azjatycka kuchnia jest najlepsza na świecie...</center>]] |
||
{{t}}[[dziedzina nauki]] zajmująca się przetwarzaniem martwych [[Zwierzę|zwierząt]], [[Człowiek|ludzi]] i [[roślina|roślin]] w celu spożycia (według [[Robert Makłowicz|Roberta Makłowicza]] jest do definicja niedokładna, gdyż zakłada ona, że jadł ''pyszną zupę na wirusach''). |
|||
==Historia== |
== Historia == |
||
Prawdopodobnie pierwszym dziełem sztuki kulinarnej było zwierzątko, które nie zdążyło spieprzyć z płonącego [[las]]u. Dlatego też za pierwszego artystę uprawiającego sztukę kulinarną należałoby uznać owe zwierzątko. |
Prawdopodobnie pierwszym dziełem sztuki kulinarnej było [[zwierzę|zwierzątko]], które nie zdążyło spieprzyć z płonącego [[las]]u. Dlatego też za pierwszego artystę uprawiającego sztukę kulinarną należałoby uznać owe zwierzątko. |
||
[[Człowiek]] pierwotny zasadniczo nie uprawiał sztuki kulinarnej, jedząc głównie surowe [[jaszczurka|jaszczurki]], [[dinozaur]]y czy [[patyk]]i. |
[[Człowiek]] pierwotny zasadniczo nie uprawiał sztuki kulinarnej, jedząc głównie surowe [[jaszczurka|jaszczurki]], [[dinozaur]]y czy [[patyk]]i. |
||
Linia 11: | Linia 11: | ||
Do czasu [[średniowiecze|średniowiecza]] ludzie żywili się głównie [[wino|winem]], [[daktyl]]ami i [[wieprzowina|wieprzowiną]], czasami jakimiś [[chwast]]ami. Człowiek średniowieczny porzucił zwyczaj uprawiania sztuki kulinarnej żywiąc się głównie [[żaba]]mi i [[woda|wodą]]. |
Do czasu [[średniowiecze|średniowiecza]] ludzie żywili się głównie [[wino|winem]], [[daktyl]]ami i [[wieprzowina|wieprzowiną]], czasami jakimiś [[chwast]]ami. Człowiek średniowieczny porzucił zwyczaj uprawiania sztuki kulinarnej żywiąc się głównie [[żaba]]mi i [[woda|wodą]]. |
||
Dzisiaj ludzie spożywają różne rodzaje pożywienia od pysznej kuchni azjatyckiej (surowe ryby i wodorosty) po wielce tuczącą kuchnię włoską (makaron, makaron i makaron). Oczywiście istnieją odłamy społeczeństwa zjadające surowe |
Dzisiaj ludzie spożywają różne rodzaje pożywienia od pysznej kuchni azjatyckiej (surowe [[ryba|ryby]] i wodorosty) po wielce tuczącą kuchnię włoską (makaron, makaron i makaron). Oczywiście istnieją odłamy społeczeństwa zjadające surowe [[kot]]y i [[hamburger]]y (naukowcy nie pochwalają ich sposobu żywienia, z wiadomych powodów), ale to rzadkie przypadki. |
||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
Wersja z 22:33, 28 mar 2013
Szablon:Tdziedzina nauki zajmująca się przetwarzaniem martwych zwierząt, ludzi i roślin w celu spożycia (według Roberta Makłowicza jest do definicja niedokładna, gdyż zakłada ona, że jadł pyszną zupę na wirusach).
Historia
Prawdopodobnie pierwszym dziełem sztuki kulinarnej było zwierzątko, które nie zdążyło spieprzyć z płonącego lasu. Dlatego też za pierwszego artystę uprawiającego sztukę kulinarną należałoby uznać owe zwierzątko.
Człowiek pierwotny zasadniczo nie uprawiał sztuki kulinarnej, jedząc głównie surowe jaszczurki, dinozaury czy patyki.
Do czasu średniowiecza ludzie żywili się głównie winem, daktylami i wieprzowiną, czasami jakimiś chwastami. Człowiek średniowieczny porzucił zwyczaj uprawiania sztuki kulinarnej żywiąc się głównie żabami i wodą.
Dzisiaj ludzie spożywają różne rodzaje pożywienia od pysznej kuchni azjatyckiej (surowe ryby i wodorosty) po wielce tuczącą kuchnię włoską (makaron, makaron i makaron). Oczywiście istnieją odłamy społeczeństwa zjadające surowe koty i hamburgery (naukowcy nie pochwalają ich sposobu żywienia, z wiadomych powodów), ale to rzadkie przypadki.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.