Bar mleczny: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (lit.) |
|||
Linia 3: | Linia 3: | ||
===Menu=== |
===Menu=== |
||
Potrawy serwowane w barach mlecznych to najznakomitsze specjalności |
Potrawy serwowane w barach mlecznych to najznakomitsze specjalności polskiej kuchni, m.in. [[barszcz ukraiński]], [[pierogi ruskie|ruskie pierogi]] i [[fasolka po bretońsku]]. |
||
==Bary mleczne a kinematografia== |
==Bary mleczne a kinematografia== |
Wersja z 07:31, 9 maj 2007
Bar mleczny to wykwintna restauracja, najczęściej położona w sercu miasta, w której stołują się najzamożniejsze grupy społeczne, takie jak studenci, nauczyciele i emeryci.
Menu
Potrawy serwowane w barach mlecznych to najznakomitsze specjalności polskiej kuchni, m.in. barszcz ukraiński, ruskie pierogi i fasolka po bretońsku.
Bary mleczne a kinematografia
Najpiękniejszą i najtrafniej oddającą ideę baru mlecznego scenę zaprezentował Stanisław Bareja w filmie pt. Miś.
Motyw tego typu placówki gastronomicznej pojawia się również w nieco mniej udolnym dziełku Mechaniczna pomarańcza autorstwa Stanley'a Kubricka. Niemniej bohaterowie filmu, młodzieńcy przesiadujący w Korova milky bar, to typowi klienci polskiego baru mlecznego.
Porady
- Panie w barach mlecznych lubią przycinać na optycznej ilości jedzenia. Jeśli chcesz zjeść podwójną porcję pierogów, zamów dwie porcje, a nie - jedną podwójną. Będziesz miał na dwóch talerzach po 8 pierogów, ale to o jeden więcej niż na pojedynczym z 15 sztukami. Sprawdzone wielokrotnie we wrocławskim Misiu.