Poradnik:Jak zrobić kanapkę: Różnice pomiędzy wersjami
Julian2006 (dyskusja • edycje) Znacznik: edytor źródłowy |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Julian2006; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Opcik.) |
||
Linia 26: | Linia 26: | ||
:* Czarny – kwadratowy chleb razowo-żytni |
:* Czarny – kwadratowy chleb razowo-żytni |
||
:* Biały – popularny chleb [[jęczmień|jęczmienny]]. Dla rasistów. |
:* Biały – popularny chleb [[jęczmień|jęczmienny]]. Dla rasistów. |
||
:* Ziarnowy - zdrowy z ziarenek . Dla ptaków . |
|||
'''Sos''' (do wyboru): |
'''Sos''' (do wyboru): |
||
Wersja z 10:53, 21 lut 2017
Jak zrobić kanapkę – poradnik
Potrzeby ludzkie to przejaw zależności człowieka od otoczenia. Część z nich ma charakter obiektywny – jak potrzeba pożywienia. Potrzeby obiektywne pociągają za sobą kształtowanie się potrzeb subiektywnych – skomplikowanego systemu zmian, jakie zachodzą w człowieku w sytuacji, gdy jego potrzeby obiektywne nie są zaspokojone. Brak zaspokojenia potrzeby wprowadza jednostkę w stan napięcia psychicznego, stanowiącego często motyw do działania w kierunku zaspokojenia potrzeby. |
||
— Wikipedia, |
KAŻDY! Człowiek to istota, której nieodłącznym elementem jest potrzeba, np. potrzeba jedzenia. Jak zatem ulżyć swemu organizmowi i ją zaspokoić? – trzeba jeść! Tak moi Drodzy! Jedzenie jest nam bardzo potrzebne, jest właściwie czymś, bez czego byśmy nie żyli. Naprawdę! Teraz pewnie przyczepiła się ciebie potrzeba, i to taka żeby sobie coś rzekomo podjeść. To wyśmienicie! Dzięki poradnikowi wszystko stanie się prostsze. Ja postaram się wszystko tłumaczyć, a ty przyrządzaj wszystko wedle informacji tak, by nadawało się to do bezpiecznego zjedzenia. Proponuję dzisiaj zrobić...
(Na podstawie produktów z Biedronki)
Wstęp
Kanapka – (przedmiot szkolny który najmniej przydaje się w życiu)[1] – twór złożony z pysznych trójkącików, będących najbardziej elementarnymi cząstkami w kanapce. Składają się one na 2 stany tego, z czego zbudowana jest kanapka, czyli na ser i chleb, pomiędzy które wciśnięta jest cienka warstwa masła. |
Oznacza to, że będziesz potrzebować różnych składników. Niestety – twoja w tym głowa, by je przygotować. Zakładamy, że nie masz wszystkich, więc zacznij od solidnych zakupów w Biedronce. Pamiętaj żeby pakować wszystko w ekologiczne torby! No...Ej! Czekaj...gdzie ty pędzisz? Przecież jeszcze nie podałem ci listy...
Składniki
Chleb (do wyboru):
- Czarny – kwadratowy chleb razowo-żytni
- Biały – popularny chleb jęczmienny. Dla rasistów.
Sos (do wyboru):
- Margaryna – miękka, z naturalnych roślin
- Masło – ciężkie, sztuczne i tłuste
- Ketchup – bueee...jednak może się nadawać
Warzywa (wszystkie):
- Pomidor – jeden okrągły, na kanapce będzie w plasterkach
- Ogórek – jedna sztuka, jw.
- Sałata – niewielki odłam, powinien zakryć kromkę
Dodatki:
- Ser żółty – jak w cheeseburgerze
- Szynka – najgłówniejszy z dodatków
- Jajko – jedna sztuka
Jeśli udałeś się z tą listą do sklepu i zgodnie z nią kupowałeś, rozłóż wszystkie składniki na stole. Powinno być 7 produktów, jeśli tyle nie ma to leć z powrotem! Zajmiemy się omówieniem wszystkich składników...Tak, to konieczne przy pierwszej kanapce. Najpierw chleb. To będzie twój początek, na tym będziesz kładł pozostałe składniki. Oczywiście najpierw pokroisz pieczywo na kromki. Mam nadzieję, że zrozumiałeś i to było proste. Następnie sosik, właściwie nadaje charakteru daniu (kanapce). Obojętnie czy kupiłeś margarynę, masło czy ketchup, będzie posmarowany nożykiem na pustej kromce chleba. Potem dodanie sera i innych dodatków. Wszystko jasne, więc zaczynamy...
Krojenie pieczywa
Zanim to zaczniesz, zaopatrz się dla bezpieczeństwa w jakieś rękawice (chociaż bokserskie). Szkoda, że nie przypomniałem ci o tym wcześniej, bo teraz znowu musisz się wracać. O! Jednak masz! Ale to pewnie dlatego, że jesteś jakimś Pudzianem czy kimś...
W każdym razie jesteś już gotowy. Sięgnij po chleb i połóż przed siebie. Powinieneś teraz widzieć najdłuższy bok chleba. Weź w rękę nóż – ale nie tak. Trzymaj za trzon, kciuka możesz oprzeć o ostrze. Broń Boże nie tam, gdzie będziesz kroił! Zabierz. Może lepiej usiądź, ale weź wysokie krzesło[2] żebyś mógł kroić. Dobrze, zacznij kroić robiąc posuwiste ruchy poziomo obróconym ostrzem. Prosto! Tamtą kromkę zepsułeś...Zacznij kroić następną. Dobrze, ta ci wyszła, więc połóż ją normalnie na stole.
Czas na smarowanie, czym chcesz smarować kromkę?
Smarowanie pieczywa
Margaryną
- Chcesz margaryną? No, skoro chcesz, to tak zrób. Zakładam, że kupiłeś wcześniej margarynę...? Przesuń na bok chleb, na stole zostaw tylko wyciętą kromkę chleba i nóż. Rozejrzyj się za Delmą, którą kupiłeś. Postaw na stole i delikatnie otwórz. Teraz zrób to, co na widocznym obrazku i przenieś masę na kromkę. Wyprostuj nożem tą górę masła na kromce. Ok! Nóż już ci nie będzie potrzebny[3]. Powunchaj. Jeśli jesteś słaby, możesz się już poddać i zjeść to, co masz. Jeśli chcesz dokończyć → Rób śmiało.
Masłem
- Twój wybór, jeśli chcesz masło. Odsuń chleb, a przy sobie połóż nóż i kromkę. Poszukaj gdzieś masła. Jeśli je już masz, to od razu zacznij nabierać masło na nóż. Naprowadź górę masła na kromkę, a potem powoli rozsmaruj. Teraz, jeśli chcesz, Idź dalej.
Ketchupem
- Ketchupem? Cóż, odsuń na bok chleb, ułóż obok siebie nóż i kromkę. Wyjmij ketchup z lodówki i...niestety musisz przekroić jego opakowanie na pół. Wylej do jakiegoś naczynia sos z obu części, a po tym nabierz z owego naczynia na nóż. Smaruj na kanapkę. Dobrze, zrobiłeś to! Możesz iść dalej.
Dodatki
Patrząc na twoje zmagania, jestem godzien powiedzieć, że odwaliłeś kawał dobrej roboty. Czas na końcowe, najciekawsze czyny związane z robieniem kanapki. Będziesz teraz dodawał różne warzywka, a może wzbogacisz swoją kanapkę wisienką na wierzchu. Niestety będziesz robił według mojego przepisu. Czemu? Bo Tak!
Na sam początek możesz dodać plasterek żółtego sera, ale tak żeby wystawał trochę zza kromki. Lepiej żeby był bez dziur. Następnie w ruch idzie plasterek pociętej szynki (oba składniki krój nożem tak, jak chleb). Musi być ułożona o 45° pod względem serka. Powinien wyjść romb szynko-serkowy. Lekko podłóż wcześniej przygotowaną sałatę pod szynkę i uważaj, żeby wszystko dobrze leżało. Sałata ma z jednej strony bardziej wystawać niż z drugiej, by danie nie było takie proste. O! Jest elegancko. Na tej stronie, gdzie sałata wystaje bardziej ułóż jajko, które niestety najpierw musisz obrać i pokroić na plasterek. Jajko ma leżeć na szynce, lecz ma lekko opadać na znajdującą się niżej sałatę. Przekrój świeżego pomidora i chrupiącego ogórka na grube plasterki. Pamiętaj, że plasterek pomidora ma być większy niż ogórka (chyba że kupiłeś pomidora koktajlowego)! Połóż go prawie na środku, a na jego szczycie umieść jeden plasterek ogórka. Drugi z plasterków oprzyj o leżącego pomidora. Na końcu możesz dodać trochę ketchupu na wierzch kanapki.
Smacznego!