Karp: Różnice pomiędzy wersjami
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M (-zobaczteż) |
(dodano żart o mulistym smaku karpia) Znacznik: edytor wizualny |
||
Linia 6: | Linia 6: | ||
Jak okazało się po badaniach genetycznych, karp pochodzi z Morza Kaspijskiego<ref>Pytanie, jak przedostał się do zbiorników otwartych, skoro Morze Kaspijskie to jezioro?</ref>. |
Jak okazało się po badaniach genetycznych, karp pochodzi z Morza Kaspijskiego<ref>Pytanie, jak przedostał się do zbiorników otwartych, skoro Morze Kaspijskie to jezioro?</ref>. |
||
<br/>[[Adam Michnik]] w artykule ''Wasz prezydent, nasze bezrobocie'' w [[Gazeta Wyborcza|Gazecie Wyborczej]] dostrzegł problem narodowy tej ryby, pisząc znamienite słowa: ''Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać [[ryba po grecku|po grecku]], a już na pewno nie [[ryba po żydowsku|po żydowsku]].'' |
<br/>[[Adam Michnik]] w artykule ''Wasz prezydent, nasze bezrobocie'' w [[Gazeta Wyborcza|Gazecie Wyborczej]] dostrzegł problem narodowy tej ryby, pisząc znamienite słowa: ''Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać [[ryba po grecku|po grecku]], a już na pewno nie [[ryba po żydowsku|po żydowsku]].'' |
||
Karpie żyją w wodzie brudnej i mulistej, na przykład w jeziorach, sadzawkach i kałużach. Jest to taktyka samozachowawcza gatunku pozwalająca na znaczne pogorszenie smaku. |
|||
== Zwyczaje == |
== Zwyczaje == |
||
Linia 19: | Linia 21: | ||
== Walory kulinarne == |
== Walory kulinarne == |
||
Już [[Horacy]] doceniał niewątpliwie oryginalny smak karpia, tworząc maksymę „[[Carpe diem|karpie dziś jem]]”. Znana postać o nazwisku [[Szymon Wydra|Wydra]] zna ją dobrze i lubi się nią wspierać, bowiem jak powszechnie wiadomo wydry lubią jeść ryby. |
Już [[Horacy]] doceniał niewątpliwie oryginalny smak karpia, tworząc maksymę „[[Carpe diem|karpie dziś jem]]”. Znana postać o nazwisku [[Szymon Wydra|Wydra]] zna ją dobrze i lubi się nią wspierać, bowiem jak powszechnie wiadomo wydry lubią jeść ryby. Karp doda przyrządzanej potrawie mułowego aromatu z nutą nawozu. |
||
== Zobacz też == |
== Zobacz też == |
Wersja z 13:34, 25 sty 2022
Cap za główkę, fiu po brzuszku, flaczki na wierzch
- Poseł Joachim Brudziński o zabijaniu karpia wigilijnego
Karp – dusiciel wigilijny, gatunek ryby.
Pochodzenie
Jak okazało się po badaniach genetycznych, karp pochodzi z Morza Kaspijskiego[1].
Adam Michnik w artykule Wasz prezydent, nasze bezrobocie w Gazecie Wyborczej dostrzegł problem narodowy tej ryby, pisząc znamienite słowa: Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać po grecku, a już na pewno nie po żydowsku.
Karpie żyją w wodzie brudnej i mulistej, na przykład w jeziorach, sadzawkach i kałużach. Jest to taktyka samozachowawcza gatunku pozwalająca na znaczne pogorszenie smaku.
Zwyczaje
Jest zwierzęciem, które nienawidzi świąt Bożego Narodzenia i w Wigilię nie odzywa się ludzkim, lecz baranim głosem[2].
Gatunek należy do bardzo niebezpiecznych – zdarzały się śmiertelne zadławienia lub ewentualnie poszatkowania ścianek gardła czy przełyku jego ośćmi.
Niektórzy są zdania, że karp to przede wszystkim straszny zamulacz. Być może dlatego rezygnują z posiadania tej nudnej ryby w wannie na rzecz bardziej rozrywkowych zajęć, takich jak zabijanie jej i wyciąganie tejże wnętrzności.
Przygotowanie do przyrządzenia
Dobrym sposobem na uśmiercenie karpia jest utopienie go w łyżce wody. W związku z apelami o humanitarne traktowanie zwierząt, karpie jednak są uśmiercane poprzez wrzucanie do wanny z rybą włączonej suszarki do włosów.
Przyrządzanie
Niezależnie jak przyrządzisz karpia, prawdopodobnie on sam urządzi Cię szybciej.
Walory kulinarne
Już Horacy doceniał niewątpliwie oryginalny smak karpia, tworząc maksymę „karpie dziś jem”. Znana postać o nazwisku Wydra zna ją dobrze i lubi się nią wspierać, bowiem jak powszechnie wiadomo wydry lubią jeść ryby. Karp doda przyrządzanej potrawie mułowego aromatu z nutą nawozu.
Zobacz też
Przypisy
To jest tylko zalążek artykułu o zwierzętach. Jeśli należysz do świata zwierząt – rozbuduj go.