Frytki: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szoferka. Autor wycofanej wersji to Prospero99.) |
M (ciekawostka, gramatyka, de:) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Frytki.jpg|thumb|right|220px|Weeeź jedną, nikt nie zauważy...]] |
[[Grafika:Frytki.jpg|thumb|right|220px|Weeeź jedną, nikt nie zauważy...]] |
||
'''Frytki''' – żółte paski wyrabiane z [[ziemniak|ziemniaków]], popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na [[Bałkany|Bałkanach]] i w Rosji. Są przeznaczone do [[smażenie|smażenia]], a potem do [[jedzenie (czynność)|zjedzenia]] oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów [[kuchnia polska|kuchni polskiej]], czyli z dodatkiem [[sól|soli]], [[keczup]]u albo [[majonez]]u, |
'''Frytki''' – żółte paski wyrabiane z [[ziemniak|ziemniaków]], popularnej w [[Polska|Polsce]] i w krajach ościennych, a także na [[Bałkany|Bałkanach]] i w [[ZSRR|Rosji]]. Są przeznaczone do [[smażenie|smażenia]], a potem do [[jedzenie (czynność)|zjedzenia]] oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów [[kuchnia polska|kuchni polskiej]], czyli z dodatkiem [[sól|soli]], [[keczup]]u albo [[majonez]]u, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia. |
||
==Ciekawostki== |
==Ciekawostki== |
||
* W Częstochowie znajduje się największe w kraju [[zagłębie frytkowe w Częstochowie|zagłębie frytkowe]]. |
* W Częstochowie znajduje się największe w kraju [[zagłębie frytkowe w Częstochowie|zagłębie frytkowe]]. |
||
* Największa inwestycja [[Lębork]]a to popularne w [[Egipt|Egipcie]] frytencje. |
|||
==Zobacz też== |
==Zobacz też== |
||
Linia 12: | Linia 13: | ||
[[en:French fries]] |
[[en:French fries]] |
||
[[de:Pommes Frites]] |
Wersja z 09:06, 4 maj 2008
Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.
Ciekawostki
- W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.
- Największa inwestycja Lęborka to popularne w Egipcie frytencje.