Bałtika: Różnice pomiędzy wersjami
M (+ link) |
M (parę popr.) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Na raz – [[Moskwa|moskiewskie]] ponoć jeszcze gorsze.|Typowy bułgarski [[toast]] '''Bałtiką'''}} |
|||
:<code>Typowy [[Bułgaria|bułgarski]] [[toast]] '''Bałtiką'''</code> |
|||
'''Bałtika''' ( |
'''Bałtika''' ([[język rosyjski|ros]]. ''Балтика'') – [[piwo]] radzieckie, lokalna marka produkowana w byłym [[Petersburg|Leningradzie]], zresztą jedyna dostępna w promieniu tysiąca kilometrów. Dostać ją można jedynie w butelkach, gdyż puszki zżera, zresztą ruskie i tak przeciekają na szwach. |
||
Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza oczywiście oryginalnej, wielowiekowej recepturze. Słód otrzymuje się z kompostu fermentującego pod wpływem uryny w silosie po atomowym okręcie podwodnym |
Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza oczywiście oryginalnej, wielowiekowej recepturze. Słód otrzymuje się z kompostu fermentującego pod wpływem uryny w silosie po atomowym okręcie podwodnym „Kursk”. Jednakże sama nazwa napoju pochodzi od wody używanej do jego produkcji, pobieranej bezpośrednio z Zatoki Fińskiej, natomiast bąbelki to zasługa umieszczenia ujęcia wody przy wylocie Gazociągu Północnego. |
||
Degustacja Bałtiki pozwala zrozumieć, jakim cudem [[Rosjanie]] spożywają więcej [[wódka|wódki]] od [[Polak]]ów |
Degustacja Bałtiki pozwala zrozumieć, jakim cudem [[Rosjanie]] spożywają więcej [[wódka|wódki]] od [[Polak]]ów – po prostu mają alternatywę gorszą od żadnej. Zresztą, jeśli już jakiś śmiałek odważyłby się skosztować tego petersburskiego specjału, to po dwóch naparstkach nawet [[metanol]] i olej opałowy będzie wchodził mu jak soczek, byleby zapić posmak Bałtiki. |
||
[[Kategoria:Piwa]] |
[[Kategoria:Piwa]] |
Wersja z 01:09, 13 sie 2008
Na raz – moskiewskie ponoć jeszcze gorsze.
- Typowy bułgarski toast Bałtiką
Bałtika (ros. Балтика) – piwo radzieckie, lokalna marka produkowana w byłym Leningradzie, zresztą jedyna dostępna w promieniu tysiąca kilometrów. Dostać ją można jedynie w butelkach, gdyż puszki zżera, zresztą ruskie i tak przeciekają na szwach.
Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza oczywiście oryginalnej, wielowiekowej recepturze. Słód otrzymuje się z kompostu fermentującego pod wpływem uryny w silosie po atomowym okręcie podwodnym „Kursk”. Jednakże sama nazwa napoju pochodzi od wody używanej do jego produkcji, pobieranej bezpośrednio z Zatoki Fińskiej, natomiast bąbelki to zasługa umieszczenia ujęcia wody przy wylocie Gazociągu Północnego.
Degustacja Bałtiki pozwala zrozumieć, jakim cudem Rosjanie spożywają więcej wódki od Polaków – po prostu mają alternatywę gorszą od żadnej. Zresztą, jeśli już jakiś śmiałek odważyłby się skosztować tego petersburskiego specjału, to po dwóch naparstkach nawet metanol i olej opałowy będzie wchodził mu jak soczek, byleby zapić posmak Bałtiki.