Kanapka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (poprawki) |
M (usunięty link) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Kanapka'''(a właściwie Kanapka z serem*) jest to [[Twór]] złożony z [[Pyszne trójkąciki|Pysznych trójkącików]], będących najbardziej elementarnymi cząstkami w kanapce |
'''Kanapka'''(a właściwie Kanapka z serem*) jest to [[Twór]] złożony z [[Pyszne trójkąciki|Pysznych trójkącików]], będących najbardziej elementarnymi cząstkami w kanapce. Składają się one na 2 stany tego z czego zbudowana jest kanapka, czyli na [[ser]] i [[chleb]], pomiędzy które wciśnięta jest cienka warstwa [[Masło|masła]]. |
||
====Wykonanie==== |
====Wykonanie==== |
||
Jedną z najbardziej popularnych kanapek, tradycyjną „Kanapkę z [[ser]]em” wykonuje się następująco:<br> |
Jedną z najbardziej popularnych kanapek, tradycyjną „Kanapkę z [[ser]]em” wykonuje się następująco:<br> |
Wersja z 03:17, 18 mar 2006
Kanapka(a właściwie Kanapka z serem*) jest to Twór złożony z Pysznych trójkącików, będących najbardziej elementarnymi cząstkami w kanapce. Składają się one na 2 stany tego z czego zbudowana jest kanapka, czyli na ser i chleb, pomiędzy które wciśnięta jest cienka warstwa masła.
Wykonanie
Jedną z najbardziej popularnych kanapek, tradycyjną „Kanapkę z serem” wykonuje się następująco:
- Bierzemy chlebek i kroimy dwie kromeczki o grubości ok. 8 mm.
- Bardzo ważnym jest, żeby to był chlebek, bo jeśli weźmiemy bułkę, to nie zrobimy „kanapki z serkiem” tylko „bułkę z serkiem”.
- Jeśli chlebek jest „krojony”, to ta czynność w robieniu kanapki nie występuje.
- Przy krojeniu należy zachować ostrożność i jeśli jesteś młodym kucharzem, to niech w tej czynności pomoże ci ktoś dorosły.
- Gdy mamy już dwie ukrojone kromki, jedną z nich smarujemy masełkiem.
- Ważne jest, żeby masełko nie było zbytnio zmrożone, bo wtedy nici ze smarowania, a co za tym idzie – nici z kanapki.
- I znowu, jeśli jesteś młodym kucharzem, niech kanapkę posmaruje ktoś dorosły.
- Po posmarowaniu pewnym jest, że chlebek z masełkiem nam upadnie masłem do dołu, tak że na początku należy ukroić 3 kromki chleba, żeby mieć nową na posmarowanie masełkiem.
- Posmarowaną kanapkę układamy na ozdobnym talerzyku i przechodzimy do krojenia sera.
- Pachnący ser delikatnie kroimy na plastry zachowując prostopadłość ostrza noża krojącego w stosunku do blatu.
- Gdy nie masz zbyt siły lub jesteś młodym kucharzem, niech i w tej czynności pomoże ci dorosły.
- Ukrojony serek układamy na posmarowanej masełkiem kromeczce i przykrywamy drugą, suchą od góry.
- - Uwaga! Istnieją także inne rodzaje kanapek!
Artykuł ten zawiera udostępnione na licencji GNU FDL (lub jakoś tak) treści pochodzące w pierwotnej wersji ze strony z artykułami bezsensownymi lub z listy stron do usunięcia, zamieszczonych w Wikiencyklice. Pierwotny autor nieznany, gdyż najprawdopodobniej dostał niestrawności po bananie.