Kebab: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 90.156.52.91. Ofiarą rewertu jest 194.29.137.4.)
Linia 8: Linia 8:
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z [[musztarda|musztardą]], w [[Dąbrowa Górnicza|Dąbrowie Górniczej]] podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą knysza. W [[Piła|Pile]], niedaleko od Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb (to nie ja nie umiem pisać fish), zaś w Kudowie Zdroju w Barze Babcia zapiekanka sprzedają kebaby z parówkami i hamburgerami bez hamburgerów. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z [[musztarda|musztardą]], w [[Dąbrowa Górnicza|Dąbrowie Górniczej]] podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą knysza. W [[Piła|Pile]], niedaleko od Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb (to nie ja nie umiem pisać fish), zaś w Kudowie Zdroju w Barze Babcia zapiekanka sprzedają kebaby z parówkami i hamburgerami bez hamburgerów. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.
Zagłębiem kebaba w Polsce jest [[Skwierzyna]], na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców.
Zagłębiem kebaba w Polsce jest [[Skwierzyna]], na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców.
----
'''W polsce za największego samkosza Kebabów uważa się niejakiego Nica Violenta - który jest degustatorem kebabów - szczególnie lubie Tureckie Kebaby z budki kebabowej na dworcu w opolu. Nick Violent jest znaną postacią głównie z degustowania kebabów oraz zdobywania pasa PSW Hardcore.'''


==Krytyka==
==Krytyka==

Wersja z 23:15, 27 lis 2010

Reklama jadłodajni w Skwierzynie, 50 m od szkoły języka angielskiego

Kebab (kebap, kabab, kabob, kybyb) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.

Historia kebaba

Twórcą potrawy był Vlad III Palownik (czyli Dracula), który lubił nadziewać przeciwników na pale i tak przypiekać na wolnym ogniu. Kuszntu tego nauczyli się od niego Turcy, którzy rozpropagowali potrawę na całą Europę. Z uwagi na postępujący brak jeńców na kebaby, zastąpiono ich drobiem i baraniną.

Kebab w Polsce

W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, w Dąbrowie Górniczej podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. W Pile, niedaleko od Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb (to nie ja nie umiem pisać fish), zaś w Kudowie Zdroju w Barze Babcia zapiekanka sprzedają kebaby z parówkami i hamburgerami bez hamburgerów. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. Zagłębiem kebaba w Polsce jest Skwierzyna, na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców.


W polsce za największego samkosza Kebabów uważa się niejakiego Nica Violenta - który jest degustatorem kebabów - szczególnie lubie Tureckie Kebaby z budki kebabowej na dworcu w opolu. Nick Violent jest znaną postacią głównie z degustowania kebabów oraz zdobywania pasa PSW Hardcore.

Krytyka

W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska muzułmanów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.

Walka z kebabem

Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.


Właściwości tego przysmaku

  • Daje ci możliwość sprawdzenia jak smakuje gówno bez konieczności jedzenia samego gówna.
  • Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów.
  • Pozostawia oddech świeżym przez minimum 24 godziny.
  • Jest jednym z mięsnych dań (obok parówek), które nie zawiera mięsa.
  • Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden papieros.
  • Kebab jest lekkostrawny, ponieważ nie wymaga trawienia. Właściwie po zjedzeniu jest gotowy do wysrania i vice versa.
  • Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z recyklingu.
  • Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład Amerykańskich naukowców w walkę z głodem

Zobacz też

Szablon:Stubkuch

nn:Kebab