Chemia: Różnice pomiędzy wersjami
Zen.Xen.ni (dyskusja • edycje) M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Nitrobenzen121. Ofiarą rewertu jest 10.7.11.70.) |
M (robot usuwa: no:Kjemi) |
||
Linia 54: | Linia 54: | ||
{{Przedmioty szkolne}} |
{{Przedmioty szkolne}} |
||
[[Kategoria:Chemia|*]] |
[[Kategoria:Chemia|*]] |
||
[[pt:Química]] |
|||
[[ar:كيمياء]] |
[[ar:كيمياء]] |
||
Linia 69: | Linia 67: | ||
[[ja:化学]] |
[[ja:化学]] |
||
[[ko:화학]] |
[[ko:화학]] |
||
[[ |
[[pt:Química]] |
||
[[th:เคมี]] |
[[th:เคมี]] |
||
[[zh-tw:化學]] |
[[zh-tw:化學]] |
Wersja z 01:14, 15 maj 2011
Chemia – nauka rozwinięta w wysoko cywilizowanych krajach (np. w II Rzeczpospolitej).
Wstęp
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji artykułów spożywczych. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania.
Częstym sposobem odświeżania produktów jest:
- a) Malowanie towarów farbami plakatowymi.
- b) Lizanie produktów (ślina likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy).
- c) Pakowanie w kolorową folię.
- d) Polewanie domestosem.
Działy chemii
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem.
Działy chemii | |
Chemia czysta | Z czego składa się herbata, a z czego cukier? |
Chemia organiczna i nieorganiczna | Czy cukier to sól, a herbata to alkohol? |
Chemia analityczna | Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak? |
Pirotechnika | Jak zrobić bombę z herbaty i cukru? |
Fizykochemia | W jakiej temperaturze następuje proces krzepnięcia herbaty z cukrem? |
Biochemia | Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca? |
Astrochemia | Czy na Saturnie też występuje herbata z cukrem? |
Geochemia | Czy herbata z cukrem to solanka? |
Chemia środowiskowa | Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie? |
Metaloorganika | Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem? |
Chemia maturalna | Czy herbata oraz cukier znajdują sie w tablicach? |
Chemia porównawcza | Który sok jest lepszym rozpuszczalnikiem alkoholu? |
Zagrożenia
Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia - choroba układu nerwowego objawiająca się niekontrolowaną chęcią założenia białego fartucha, zsyntetyzowania alkoholu ze wszystkiego co się da i koniecznością przytulenia się do kolby kulistej.