Ryba po żydowsku: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (drobne)
M (rekat.)
Linia 19: Linia 19:
*Koniecznie wypić Arctic.
*Koniecznie wypić Arctic.


[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Wersja z 19:45, 26 wrz 2011

Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.

Robert Makłowicz podczas przygowywania posiłku

Ryba po grecku jest jednym z najważniejszych elementów narodowej kuchni izraelskiej. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza Roberta Makłowicza w tajnych archiwach niemieckich, podczas jednej z jego licznych podróży.

Przygotowanie

300px|thumb|Instrukcja obsługi po niemiecku

  • Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza.
  • Wziąć z piwnicy 1,5 kg ziemniaków i wysmażyć, aż się patelnia zarumieni.
  • Rybę udusić gazem (Koniecznie!).
  • Łeb rybie odciąć, oczy wyłupić, ości wyskrobać kozikiem z Hitlerjugend.
  • Podgrzać rybę na oleju wymieszanym ze zmielonym pieprzem, solą i roztrzaskanym karaluchem z pejsów starego lichwiarza.
  • Płukanie żołądka (opcjonalne).

Wersja Gestapo

Przepis autorstwa Hitlera, wersja beta ryby po żydowsku.

  • Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza.
  • Rybę udusić gazem.
  • Wysmarować niemiecką kiełbasą, popieprzyć, posolić i udekorować śmietaną i truskawkami.
  • Koniecznie wypić Arctic.