Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami
(Stworzenie hasła Mortadela) |
M |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł.]] ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[hymn|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska| |
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł.]] ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[hymn|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, by znów wrócić na stoły w takiej samej postaci (właściwość typowa dla polskiej mortadeli). Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego "de la" oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie "z"). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. Ciekawy jest skład. Konkurencyjna i niekompetentna [[Wikipedia|strona podaje]], że składa się z wieprzowiny, co jest ewidentnym kłamstwem. Otóż składnikami jest to co wpadnie do maszyny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa właściciela firmy produkującej wędlinę, także inne dodatki, o których lepiej nie pisać. |
||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
||
Linia 5: | Linia 5: | ||
[[Kategoria:Kuchnia włoska]] |
[[Kategoria:Kuchnia włoska]] |
||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
||
[[Kategoria:Ścierwo]] |
Wersja z 21:09, 4 cze 2012
Mortadela (wł. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, by znów wrócić na stoły w takiej samej postaci (właściwość typowa dla polskiej mortadeli). Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte, oznaczającego śmierć i francuskiego "de la" oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie "z"). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. Ciekawy jest skład. Konkurencyjna i niekompetentna strona podaje, że składa się z wieprzowiny, co jest ewidentnym kłamstwem. Otóż składnikami jest to co wpadnie do maszyny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa właściciela firmy produkującej wędlinę, także inne dodatki, o których lepiej nie pisać.