Kolor karmazynowy: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 37.248.158.209; przywrócono ostatnią wersję autorstwa KorwBot.)
M (→‎Klasyfikacja karmazynów: bot wprowadza drobne poprawki)
Znacznik: przez API
Linia 7: Linia 7:


== Klasyfikacja karmazynów ==
== Klasyfikacja karmazynów ==
* {{t|Karmazyn atlantydzki}}starożytna odmiana karmazyna. Jej wyginięcie datuje się na [[XIV wiek]].
* '''Karmazyn atlantydzki''' – starożytna odmiana karmazyna. Jej wyginięcie datuje się na [[XIV wiek]].
* {{t|Karmazyn arlekin}}serwowany jako główne danie na wykwintnych obiadach średniowiecznych dworów królewskich.
* '''Karmazyn arlekin''' – serwowany jako główne danie na wykwintnych obiadach średniowiecznych dworów królewskich.
* {{t|Karmazyn aurora}}odmiana obserwowana przy biegunach magnetycznych [[Ziemia|Ziemi]].
* '''Karmazyn aurora''' – odmiana obserwowana przy biegunach magnetycznych [[Ziemia|Ziemi]].
* {{t|Karmazyn bezkolcy}}nietypowa odmiana uczulona na kolczykowanie. Wszyscy przedstawiciele tej odmiany wyginęli, zanim naukowcy zdali sobie sprawę z ich przypadłości.
* '''Karmazyn bezkolcy''' – nietypowa odmiana uczulona na kolczykowanie. Wszyscy przedstawiciele tej odmiany wyginęli, zanim naukowcy zdali sobie sprawę z ich przypadłości.
* {{t|Karmazyn białoplamy}}wedle pewnej teorii spiskowej [[kolor biały]] jest jedynie odmianą karmazynu.
* '''Karmazyn białoplamy''' – wedle pewnej teorii spiskowej [[kolor biały]] jest jedynie odmianą karmazynu.
* {{t|Karmazyn żałobny}}serwowany jako danie główne na stypach w XX-wiecznej [[Anglia|Anglii]].
* '''Karmazyn żałobny''' – serwowany jako danie główne na stypach w XX-wiecznej [[Anglia|Anglii]].
* {{t|Czerwony diabeł}}mroczniejsza odmiana karmazyna.
* '''Czerwony diabeł''' – mroczniejsza odmiana karmazyna.


{{kolory}}
{{kolory}}

Wersja z 14:38, 15 lut 2017

Karmazynowy – odcień głębokiej niczym Bajkał czerwieni z domieszką kapitalistycznego błękitu. Popularny wśród artystów praktykujących performance, terrorystów oraz ichtiologów.

Historia

Pierwszy raz z karmazynem człowiek spotkał się w XII wieku na morzu Atlantydzkim, kiedy to jeden z nadmorskich rybaków wiosłując, co sił w nogach uciekał przed ławicą rozwścieczonych karmazynów. Wedle średniowiecznej legendy, wystraszonego rybaka zaprowadzono do króla, który zorganizował krucjatę mającą na celu wyparcie z kraju niewiernych karmazynów. Krucjata powiodła się, karmazyny nie pojawiały się odtąd na wybrzeżach Europy.
W XX wieku amerykańscy naukowcy ze stanu Rhode Island ogłosili odnalezienie wypędzonego gatunku. Zaczęli je masowo rozpowszechniać w USA, nieświadomi ukrytego zagrożenia. Karmazyny, pamiętając niesławną krucjatę, w 2007 roku doprowadziły gospodarkę Stanów na skraj bankructwa.
Niektórzy sądzą, iż są Onymi.

Klasyfikacja karmazynów

  • Karmazyn atlantydzki – starożytna odmiana karmazyna. Jej wyginięcie datuje się na XIV wiek.
  • Karmazyn arlekin – serwowany jako główne danie na wykwintnych obiadach średniowiecznych dworów królewskich.
  • Karmazyn aurora – odmiana obserwowana przy biegunach magnetycznych Ziemi.
  • Karmazyn bezkolcy – nietypowa odmiana uczulona na kolczykowanie. Wszyscy przedstawiciele tej odmiany wyginęli, zanim naukowcy zdali sobie sprawę z ich przypadłości.
  • Karmazyn białoplamy – wedle pewnej teorii spiskowej kolor biały jest jedynie odmianą karmazynu.
  • Karmazyn żałobny – serwowany jako danie główne na stypach w XX-wiecznej Anglii.
  • Czerwony diabeł – mroczniejsza odmiana karmazyna.

Szablon:Kolory