Marchew: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(EK)
(nowa strona)
Linia 1: Linia 1:
'''Marchew''' (z pol. '''Marchewka''')– <s>owoc</s><ref>A może drzewo? [[Unia Europejska|UE]] nad tym pracuje.</ref> warzywo jedzone przez ludzi, lub używane przez wielu do produkcji soków <s>owocowych</s>.
{{ek|Brak namacalnego humoru...}}
''''''Marchew'''''' (łac. ''dacus'') - roślina trująca, strączkowa, bezłodygowa, dla potrzeb przemysłowych kandyzowana i intensywnie barwiona czerwienią koszenilową.


== Wymagania ==
Marchew wytwarza duży, stożkowaty, żółtawy korzeń, uznawany przez botaników za strączek. Ma też jasnozielone, postrzępione liście wyrastające wprost z ziemi, bez udziału łodygi. Korzeń ze względu na nieatrakcyjną barwę wymaga koloryzowania barwnikami spożywczymi poprzez wielogodzinne zanurzenie w słoiku z roztworem barwnika. Dzięki procesowi kandyzowania, duszenia lub wrzucania do rosołu marchew traci właściwości trujące. Istnieją też przypuszczenia, że podawanie jej do jedzenia startej z jabłkiem jest podstawową przyczyną biegunki i nerwic u przedszkolaków.
* Najlepiej rośnie ona na glebach znajdujących się przy ruchliwych ulicach oraz w pobliżu dużych firm lub [[Okręg Przemysłowy|OP]].
* Ulubioną temperaturą marchwi jest od ok. 0 <sup>'''<small>o</small>'''</sup>C do ok. 25 <sup>'''<small>o</small>'''</sup>C.
== Smak ==
===Naturalnie wyhodowane===
Mają one bardzo smaczny posmak, niestety nikt ich nie jada ponieważ nie wyglądają one zbyt pięknie i prawie w każdej występuje niewielka domieszka robaka.
===Sztucznie wyhodowane===
Są nie za dobre ponieważ smakują jak nawóz bądź stare skarpetki. Wszyscy je jedzą ponieważ pięknie one wyglądają.
== Zastosowanie ==
Marchewka bardzo dobrze pochłania wszystkie metale ciężkie i szkodliwe substancje chemiczne co sprawia że gleba w rejonach jej występowania jest czystsza<ref>Są to gleby klasy VI.</ref>, niż tam gdzie ich nie ma.


== Marchew a historia ==
== Ciekawostki==
[[Amerykańscy naukowcy]] ustalili, że marchew ogólnie uznawana jest za warzywo, jednak pomimo tego że w [[Portugalia|Portugalii]] robi się z niej dżemy, a we [[Francja|Francji]] robi się z niej olej. To nie wiadomo czym ona w końcu jest.


{{przypisy}}
W XV wieku, kiedy nie znano jeszcze techniki kandyzowania, marchew pozostawała dla ludzi nieinteresującym burym strączkiem zanurzonym w ziemi. Dopiero w XVIII wieku, dzięki upowszechnieniu nowych nadających się do tego procesu odmian oraz wynalezieniu sposobu na zabarwienie jej koszenilą, stała się popularnym towarem eksportowym z Południa na Północ.


== Ciekawostki ==

* Marchew jest ulubionym przysmakiem [[Królik Bugs|Królika Bugsa]], który uodpornił się na zawarte w niej substancje trujące.

[[kategoria:biologia]]

Wersja z 18:59, 17 wrz 2009

Marchew (z pol. Marchewka)– owoc[1] warzywo jedzone przez ludzi, lub używane przez wielu do produkcji soków owocowych.

Wymagania

  • Najlepiej rośnie ona na glebach znajdujących się przy ruchliwych ulicach oraz w pobliżu dużych firm lub OP.
  • Ulubioną temperaturą marchwi jest od ok. 0 oC do ok. 25 oC.

Smak

Naturalnie wyhodowane

Mają one bardzo smaczny posmak, niestety nikt ich nie jada ponieważ nie wyglądają one zbyt pięknie i prawie w każdej występuje niewielka domieszka robaka.

Sztucznie wyhodowane

Są nie za dobre ponieważ smakują jak nawóz bądź stare skarpetki. Wszyscy je jedzą ponieważ pięknie one wyglądają.

Zastosowanie

Marchewka bardzo dobrze pochłania wszystkie metale ciężkie i szkodliwe substancje chemiczne co sprawia że gleba w rejonach jej występowania jest czystsza[2], niż tam gdzie ich nie ma.

Ciekawostki

Amerykańscy naukowcy ustalili, że marchew ogólnie uznawana jest za warzywo, jednak pomimo tego że w Portugalii robi się z niej dżemy, a we Francji robi się z niej olej. To nie wiadomo czym ona w końcu jest.

Przypisy

  1. A może drzewo? UE nad tym pracuje.
  2. Są to gleby klasy VI.