Sztuka kulinarna: Różnice pomiędzy wersjami
(zalążek historii) |
M (literówki + linki + zmiana stuba) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Cannibals.jpg|right|200px|thumb|<center>Sztuka kulinarna towarzyszy ludzkości od wieków</center>]] |
[[Grafika:Cannibals.jpg|right|200px|thumb|<center>Sztuka kulinarna towarzyszy ludzkości od wieków</center>]] |
||
'''Sztuka kulinarna''' - to [[dziedzina nauki]] zajmująca się przetwarzaniem martwych [[Zwierzę|zwierząt]], [[Człowiek|ludzi]] i [[roślina|roślin]] w celu spożycia (według [[Robert |
'''Sztuka kulinarna''' - to [[dziedzina nauki]] zajmująca się przetwarzaniem martwych [[Zwierzę|zwierząt]], [[Człowiek|ludzi]] i [[roślina|roślin]] w celu spożycia (według [[Robert Makłowicz|Roberta Makłowicza]] jest do definicja niedokładna, gdyż zakłada ona, że jadł ''pyszną zupę na wirusach''). |
||
==Historia== |
==Historia== |
||
Prawdopodobnie pierwszym dziełem sztuki kulinarnej było zwierzątko, które nie |
Prawdopodobnie pierwszym dziełem sztuki kulinarnej było zwierzątko, które nie zdążyło spieprzyć z płonącego [[las]]u. Dlatego też za pierwszego artystę uprawiającego sztukę kulinarną należałoby uznać owe zwierzątko. |
||
Człowiek pierwotny zasadniczo nie uprawiał sztuki kulinarnej, |
Człowiek pierwotny zasadniczo nie uprawiał sztuki kulinarnej, jedząc głównie surowe [[jaszczurka|jaszczurki]], [[dinozaur]]y czy [[patyk]]i. |
||
Do czasu [[średniowiecze|średniowiecza]] ludzie żywili się głównie winem, |
Do czasu [[średniowiecze|średniowiecza]] ludzie żywili się głównie [[wino|winem]], [[daktyl]]ami i [[wieprzownia|wieprzowiną]], czasami jakimiś [[chwast]]ami. Człowiek średniowieczny porzucił zwyczaj uprawiania sztuki kulinarnej żywiąc się głównie [[żaba]]mi i [[woda święcona|wodą święconą]]. |
||
{{ |
{{stubkuch}} |
||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 19:10, 26 maj 2006
Sztuka kulinarna - to dziedzina nauki zajmująca się przetwarzaniem martwych zwierząt, ludzi i roślin w celu spożycia (według Roberta Makłowicza jest do definicja niedokładna, gdyż zakłada ona, że jadł pyszną zupę na wirusach).
Historia
Prawdopodobnie pierwszym dziełem sztuki kulinarnej było zwierzątko, które nie zdążyło spieprzyć z płonącego lasu. Dlatego też za pierwszego artystę uprawiającego sztukę kulinarną należałoby uznać owe zwierzątko.
Człowiek pierwotny zasadniczo nie uprawiał sztuki kulinarnej, jedząc głównie surowe jaszczurki, dinozaury czy patyki.
Do czasu średniowiecza ludzie żywili się głównie winem, daktylami i wieprzowiną, czasami jakimiś chwastami. Człowiek średniowieczny porzucił zwyczaj uprawiania sztuki kulinarnej żywiąc się głównie żabami i wodą święconą.